Incorporem una col·lecció de fotografies del període de post-guerra

  • Foto de mar
  • 17.06.2020

Aquest mes de juny arriba amb una molt bona notícia per al fons fotogràfic del Museu Marítim de Barcelona: incorporem una valuosa col·lecció de negatius amb imatges històriques corresponents als anys 1942-1959, del port de Barcelona, d’espais litorals de pobles de la costa catalana i de l’interior de Catalunya.  A través d’elles podem observar escenes quotidianes als molls, als espais de treball del port, retrats d’embarcacions, espais públics, zones d’esbarjo, platges, entre d’altres.  Una adquisició de gran valor patrimonial tant per la temàtica, la qualitat, l’estat de conservació com per pertànyer a una època en la qual el Museu té pocs testimonis gràfics d’aquestes característiques.

 

 

La seva autoria s’atribueix al fotògraf amateur Joaquín Tusquets de Cabirol, segons una investigació duta a terme durant el confinament pel periodista d’El País Cristian Segura. Per les característiques del material, es tracta d’un format semi-professional, executat per part de l’autor amb una gran habilitat tècnica i una molt acurada composició artística. Es tracta d’un material rescatat per Toni Amengual a finals de l’any 2004, i que ens arriba al Museu Marítim de Barcelona en bon estat de conservació i documentat pel mateix Amengual.  Destaca el gran valor testimonial d’aquestes fotografies i la gran habilitat tècnica i sensibilitat artística de Tusquets.

 

Aquesta col·lecció aporta nous testimonis materials d’una època de la història que ara podran ser estudiats i divulgats al gran públic, tot enriquint el discurs gràfic sobre la història marítima del nostre país durant els anys de postguerra. Així mateix, el valor testimonial d’aquestes fotografies i la gran habilitat tècnica i sensibilitat artística de l’autor li atorguen un valor afegit.

 

Des del Museu Marítim de Barcelona preveiem poder mostrar aquestes imatges ben aviat al públic en general, i compartir amb tothom l’encert i la bellesa de la composició, estètica i sensibilitat d’aquestes fotografies.

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí