Dues noves adquisicions

  • Foto de mar
  • 13.01.2022

Recentment, hem adquirit dues obres en la subhasta del 30 de novembre de 2021, organitzada per Juan Naranjo a Barcelona. Totes dues fotografies són de gran interès pel Museu Marítim de Barcelona, especialment perquè enriqueixen la col·lecció marinera d’autors pictorialistes.

Sense títol. 1935. Autor: Joaquim Pla Janini. MMB

Les obres estan realitzades i signades per dos prestigiosos fotògrafs reconeguts a Catalunya com a pioners en visualitzar i cultivar la potencialitat de la fotografia com a llenguatge artístic, i que van esdevenir uns dels principals exponents de l’època arreu del país: Miquel Renom i Joaquin Pla Janini.  Aquesta nova corrent fotogràfica que buscava elevar el reconeixement del status de la fotografia al nivell d’art plàstica, es caracteritza per representar escenes especialment d’estètica simbòlica i paisatges melancòlics.

La còpia fotogràfica de Renom ens fa partícips, i del·laïta amb un detall exquisit, de la presència d’ una parella de mariners que remen, allunyant-se d´un bergantí goleta que resta fondejat les aigües tranquil·les, jugant amb els  reflexes de les embarcacions i al fons, la silueta boirosa del  port de Barcelona.

La peça adquirida de Pla Janini forma part de la sèrie de Les Parques i es suma als 34 bromolis d’aquest autor que conserva el Museu Marítim. La imatge submergeix a l’espectador en una atmosfera onírica presentant la figura mitològica de la deïtat en un paisatge marí inaccessible a l’última llum del dia. La figura espectral de la parca es mimetitza amb la naturalesa rocosa en una perfecta simbiosis al·legòrica de l’espera de la mort.

Pel Museu Marítim de Barcelona, la singularitat d’aquesta fotografia recau en la tècnica utilitzada per Pla Janini, que no es tracta d’un bromoli, si no d’una còpia a la gelatina i plata.

Post escrit per Belén García, voluntària de l’arxiu fotogràfic de l’MMB

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí