Anita, un nom de vaixell

  • Foto de mar
  • 12.05.2022

“Recuerdo (dedicado a mi amigo Rafael Palou) del vapor Anita construido bajo su dirección en mis talleres de Tortosa. Día de la botadura 28 octubre de 1915. Joaquín Sales”.

.

Aquesta dedicatòria, manuscrita i rubricada per Joaquin Sales, és la “carta de presentació” d’una nouvinguda als nostres fons patrimonials. Recentment, hem adquirit una fotografia, format 24×58 cm, que rememora l’avarada del vaporet Anita. Completem així la nostra col·lecció de retrats de vaixell, en aquest cas d’una embarcació fluvial i de la que, fins ara, no conservàvem cap fotografia al nostre Museu.

La presentació de la fotografia, emmarcada en fusta i protegida per un vidre, ens indica la importància d’un esdeveniment a la ciutat de Tortosa: la botadura del primer i únic vapor construït a Tortosa. La gran expectació a les Terres de l’Ebre i al país va tenir un ampli ressò en els mitjans de comunicació, que ens han deixat una memòria gràfica del moment històric.

.

El vapor Anita va ser construït al taller de Joaquim Sales (Tortosa), per encàrrec de Luís G. Pons de Barcelona. Va donar servei de transport per la gent i poblacions del Delta. Quedà inactiu l’any 1929 i i es va enfonsar en octubre de 1937 durant una gran riuada a l’Ebre.

I el nom d’Anita? Anita és el nom del vaixell i també el nom de la dona de l’armador: Anita Roca, casada amb Lluís Gonzaga Pons Enrich, un ric empresari del sector tèxtil.

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí