Aliadòfils vs. Germanòfils

  • Foto de mar
  • 26.07.2012
Any 1943. La Segona Guerra Mundial ha portat els combats a gairebé tot el món, per terra, mar i aire. Guerra en els fronts i a la reraguarda. També a Barcelona. En aquells moments el règim franquista encara dona un suport clar a les tropes de l’Eix. Fins i tot voluntaris espanyols formen una divisió completa de l’exèrcit alemany, la 250ª o División Azul. Una part de la població dona suport a Alemanya, però la resta del país espera que els aliats guanyin la guerra i  facilitin el retorn de la democràcia.

Autor desconegut. Col·lecció Consolat Britànic
El Consolat General Britànic a Barcelona és un focus de propaganda i també d’accions concretes d’intel·ligència i propaganda i suport a militars i refugiats. Una de les actuacions és la difusió, a través de publicacions i fotografies, d’una imatge d’optimisme i de fortalesa dels aliats: fotografies de la resistència de Malta, dels bombardeigs sobre Alemanya, de soldats convençuts de la victòria, i naturalment també de la guerra al mar, on es donava una de les batalles més crues, la Batalla de l’Atlàntic. Aquesta foto mostra un petit detall d’aquesta batalla. El rei George VI visita un comboi aliat per tal de donar suport als homes que lluiten contra la mar i contra els submarins alemanys, mantenint viu el cordó umbilical que permet la resistència del món lliure davant l’invasió nazi.

No coneixem els detalls però en un moment donat, cap a finals de 1943 o principi de 1944, unes 300 còpies fotogràfiques de mida gran van ser lliurades al Museu Marítim de Barcelona, on s’han conservat fins ara. Recentment s’han fet les gestions pertinents amb el Consolat per tal de regularitzar la seva presència i garantir que es pot donar difusió a un material tan interessant. Testimonis frescos i vius d’una guerra amb una forta càrrega ideològica en la qual, tot i ser neutrals, la major part dels espanyols va prendre partit.

Post escrit per Enric Garcia Domingo – Cap del
Centre de Documentació de l’MMB
  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí