Naveguem, projecte de l’Institut Eduard Fontseré i l’MMB
- Educació
- 19.06.2017

30 alumnes de 4rt d’ESO de l’institut Eduard Fontserè de L’Hospitalet de Llobregat s’han convertit en mariners per una dia a bord del Far Barcelona, un dels vaixells que formen part del patrimoni viu del Museu Marítim de Barcelona, gràcies a un projecte de col·laboració entre el centre educatiu i el Museu Marítim de Barcelona que ha estat promogut per l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.
Abans de la navegació, els alumnes es van preparar per ser uns bons mariners i van aprendre com funciona el vaixell, la necessitat de treballar en equip i les normes de seguretat. El dia que van visitar el vaixell van conèixer la tripulació i també els va servir per conèixer-ne les parts principals: on era el pal major i el trinquet; on era la popa i la proa. Aquesta visita els va servir per preparar la sortida de navegació, es van informar de les principals normes de seguretat a bord i tota la logística per sortir a navegar: previsió meteorològica, vestimenta, organització del dinar…
Són les 9 del matí, ha arribat l’esperat dia de navegació. Els alumnes s’embarquen a bord del Far Barcelona i comença el viatge. Després d’escoltar la previsió meteorològica per part dels alumnes, el vaixell lleva amarres i es prepara per passar la Rambla de Mar. Encara dins de Port els alumnes hissen veles, el vaixell està a punt per sortir a mar obert. Durant la navegació en direcció a Mataró els nois i noies del Fontserè han portat el timó, han seguit el rumb marcat pel patró i han entès perquè serveixen les coordenades de latitud i longitud. Han après a fer nusos mariners i a fer servir una ràdio VHF.
Per al director de l’institut Eduard Fontseré, Josep Maria Almacelles, el mar en sí mateix ofereix unes possibilitats laborals, acadèmiques i professionals que poden ser molt interessats per als alumnes. Ciència, coneixement del medi, tecnologia, llengua, són algunes de les matèries que permet treballar aquest projecte.
Molt més que un viatge en veler
El viatge en veler és només una de les activitats del projecte de col·laboració entre les dues entitats. Alumnes de primer, segon i tercer d’ESO han fet diferents activitats relacionats amb el mar, al llarg del curs, al Museu Marítim. Han conegut el món de la pesca i també han visitat el Museu. En total, més de 200 alumnes de l’Institut Eduard Fontserè han realitzat alguna activitat al Museu per acostar el seu alumnat a la cultura i al patrimoni marítim.
TAMBÉ ET POT AGRADAR...
-
Educació 27.11.2023
LA HISTÒRIA DELS “ANIMALS A BORD”
-
Educació 25.10.2023
Els ODS, a l’MMB: una aposta per l’educació i la cultura
-
Educació 23.10.2023
El medi marí al Planetari de l’MMB
-
Educació 05.10.2023
EL PROGRAMA 22 DIES EN 22 PEUS, A TOTA VELA
-
Educació Patrimoni 07.09.2023
JUGANT AMB LA HISTÒRIA: GAMIFICACIÓ EN LA GESTIÓ DEL PATRIMONI
-
Educació 06.09.2023
El pailebot Santa Eulàlia, protagonista a l’aula
-
Educació 19.07.2023
“22 dies en 22 peus, aventura en solitari a l’Atlàntic 2023”. Emoció i aprenentatge!
-
Educació 30.06.2023
Posem una “Mirada blava” al curs vinent!
-
Educació 02.06.2023
FES ENTRAR EL MAR A L’AULA
-
Educació 22.05.2023
MONSTRES MARINS AL MUSEU!
-
Educació 11.05.2023
INTERNET I LA PERVERSIÓ DE LA METÀFORA OCEÀNICA
-
Educació 05.05.2023
Recursos i activitats per a persones amb autisme
-
segueix-nos
-
web mmb