El nou Patapum mira els estels
- Educació
- 29.11.2021

El nou número del butlletí infantil Patapum presenta com mirar el cel, ajuda a posicionar-se.
Sabies que… a l’antiguitat, endinsar-se en el mar era una aventura ben perillosa, ja que es feia difícil saber el posicionament del vaixell?
Perdre de vista la costa significava navegar sense la referència dels llocs coneguts, i canviar-les per altres que ja no es trobaven a terra ferma, sinó en un altre àmbit: el cel.
El nou número del butlletí infantil Patapum ens presenta com, observant el cel i mirant la posició dels astres –el Sol durant el dia i d’alguns astres durant la nit-, els i les navegants podien obtenir aquesta informació.
Avui dia però, la utilització del GPS ens proporciona informació precisa sobre la posició, la velocitat i la derrota de la navegació assegurant que el vaixell arribi al seu destí de forma segura i sense desviació.
Descobrint les constel·lacions
Una constel·lació és un conjunt d’estrelles que semblen estar juntes (tot i que poden estar molt allunyades) i que formen un dibuix imaginari. Algunes estrelles d’aquestes constel·lacions ajudaven a les persones que navegaven a posicionar-se. Quines són les més famoses?
Tot i que molts astres no són observables a tots els mars del món -depenent de la posició del vaixell, alguns queden per sota de la línia de l’horitzó-, hi ha un ampli reguitzell d’astres que servien com referència per als navegants: les constel·lacions de les Osses (Major i Menor, amb especial referència a Polaris, l’únic estel que sempre es troba al Nord), Orió, el Lleó, el Triangle d’estiu -format per Vega, Deneb i Altaïr-, Antares o la Creu del Sud, eren els indicadors que els navegants aprofitaven per conèixer la seva posició.
Instruments de navegació
L’observació de la posició canviant dels estels va permetre els navegants conèixer la seva posició aproximada, i juntament amb la utilització d’instruments de navegació, com el compàs magnètic, poder determinar el rumb que havien de fer per arribar a la seva destinació.
Altres instruments de navegació que havien fet servir els antics mariners per observar la posició dels astres i així poder navegar per tots els mars del món hi havia astrolabis, octants, ballestetes, quadrants o sextants, …
Veniu al Museu a descobrir-los i participeu en l’activitat La mar de cels. Us hi esperem!
TAMBÉ ET POT AGRADAR...
-
Educació 20.03.2023
El projecte Boat Project arriba al Museu Marítim de Barcelona
-
Educació 13.03.2023
Jo també hi vaig ser!
-
Educació 20.02.2023
3a. Trobada de Lobas de mar a l’MMB
-
Educació 16.02.2023
Iosune Uriz a Petites històries, grans dones
-
Educació 20.12.2022
La cavalcada més màgica arriba a bord del Santa Eulàlia
-
Educació 12.12.2022
PRESTIGE: CRÒNICA D’UNA CATÀSTROFE
-
Educació 01.12.2022
EL MAR EDUCA, EL MUSEU TAMBÉ
-
Educació 24.11.2022
ELS ODS ALS PROGRAMES EDUCATIUS DEL MUSEU
-
Educació 21.09.2022
VINE A CONÈIXER… UN MUSEU EDUCADOR
-
Educació 11.09.2022
Al Museu Marítim també es treballen les STEAM
-
Educació 05.09.2022
Un viatge en el temps per les Drassanes Reials
-
Educació 08.07.2022
CURS ESCOLAR 2022-23. LA MIRADA EDUCATIVA DEL MAR
-
segueix-nos
-
web mmb