Mar Fosc de Josep Niebla s’exhibeix a l’exposició permanent del Museu Marítim de Barcelona

  • El museu
  • Patrimoni
  • 24.11.2021

El Museu Marítim exhibeix en la seva exposició permanent una nova peça. Es tracta de Mar fosc, de Josep Niebla, una pintura acrílica sobre tela enganxada sobre fusta. L’obra és de grans dimensions, amb més de 3 metres d’amplada i 183cm d’alçada, i el protagonista indiscutible és el mar, que ocupa la totalitat de la composició.

La pintura de Josep Niebla s’ha col·locat al començament de les escales que porten a la Biblioteca de l’MMB, un lloc  privilegiat des d’on es pot admirar sense la necessitat de fer la visita Museu.

Aquesta peça va arribar al Museu Marítim, juntament amb una altra del mateix autor La mar en el record 2 (1994) , després d’emetre la Direcció General del Patrimoni Cultural una resolució de dipòsit el passat 14 de febrer de 2021, de les dues obres de Josep Niebla al Museu Marítim de Barcelona. Les obres havien estat donades per l’autor a la Generalitat de Catalunya, i s’ha autoritzat el dipòsit per temps indefinit al Museu.

Josep Niebla (Tetuan, 1945 – Girona, 8 de novembre de 2021) va cursar estudis de Belles Arts a Tetuan, que més tard ampliarà a Sevilla, Barcelona i París. L’any 1962 es va instal·lar definitivament a Girona i va obrir la seva casa-taller a Casavells (Baix Empordà).

Des de molt jove el tema del mar ha estat recurrent en la seva obra. Amb només tretze anys va pintar Mar de la Costa Brava, un dibuix fet a Tetuan quan encara no havia sortit del Marroc. És el primer exemple del seu interès pel mar.

En les obres de temàtica marítima, el protagonista indiscutible és el mar, ocupant tota la superfície de la tela, sense elements que puguin distreure a l’espectador. A través de l’obra podem contemplar la seva llum, el seu moviment i el seu dinamisme.

En les últimes pintures apareix el tema de l’emigració de joves buscant una millora social i econòmica.  L’arribada a Europa desafiant el mar en petites barques sovint provoca la pèrdua de vides humanes.

L’any 2000 el Museu Marítim de Barcelona va celebrar l’exposició “El mar-La Mar Mediterrània. Josep Niebla” on s’exhibien 36 obres de gran format procedents de col·leccions particulars, d’institucions i del seu taller. El 2001 el Museu Marítim va publicar un article de l’autor «Obra pictòrica de Josep Niebla : el mar, mirall anímic». Drassana: revista del Museu Marítim, [en línia], 2001, Núm. 9, p. 119-26 on parla de la seva producció artística.

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí