Ciència ciutadana als centres educatius amb Observadors del mar – Microplastic Watchers

  • Educació
  • 17.11.2020

El Museu Marítim de Barcelona en col·laboració amb l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) i SOCIB han posat en marxa la cinquena edició del programa educatiu Observadors del mar – Microplastic Watchers malgrat la incertesa del moment.

El fet que l’activitat es dugui a terme al centre educatiu i a les platges de la ciutat de Barcelona faciliten el seu desenvolupament de forma segura, pel que el projecte compta aquest curs escolar amb una participació de 15 centres educatius i prop 900 alumnes.

El projecte científic

Amb Observadors del mar – Microplastic Watchers, l’alumnat viu la recerca científica com una realitat, palpa el seu funcionament i objectiu: fer front a una problemàtica ambiental molt concreta. El projecte està plantejat per promoure el treball en grup i de manera autònoma, en diferents espais d’aprenentatge (platja, aula, laboratori); facilita el treball per competències i és prou flexible i transversal perquè cada centre l’adapti a les seves necessitats. Encaixa tant en la metodologia de l’ABP (Aprenentatge Basat en Projectes) com la de l’APS (Aprenentatge i Servei).

L’alumnat participant forma part d’una xarxa d’estacions de mostreig repartides pel litoral Mediterrani on treballen conjuntament amb la comunitat científica per a fer un diagnòstic de la presència, abundància i variabilitat de micro i mesoplàstics a les platges dels seus municipis.

Un curs més aquest projecte se suma al Programa Ciència Ciutadana a les Escoles, coordinat per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), amb dos instituts de la ciutat. L’objectiu és promoure entre el públic escolar una nova manera de fer recerca induïda per l’esclat de la tecnologia i les xarxes socials. La facilitat per comunicar-se, mitjançant dispositius o telemàticament, ha dut la comunicat científica i la ciutadania a generar i compartir resultats i inquietuds.

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí