Barcelona, bressol de navegants oceànics

  • Educació
  • 11.02.2021

Nova conversa que proposa fer una mirada enrere a la història recent de l’esport de la vela oceànica al nostre país.

El tercer lliurament d’aquest cicle de Converses Oceàniques en Línia organitzat pel Museu Marítim de Barcelona i la FNOB, en el marc de la Vendée Globe 2020, estarà dedicat als pioners de la Vela Oceànica a Barcelona i tindrà lloc el dijous dia 18 de febrer a les 18 hores als canals de YouTube de les dues entitats.

Pocs dies després de l’esperada arribada de Dídac Costa a Les Sables d’Olonne, i d’haver completat la seva segona volta al món en solitari, sense escales i sense assistència en menys de cent dies, farem una mirada enrere i conversarem amb alguns dels pioners d’aquesta gran aventura que és la vela oceànica i que tan bons representants ha donat la nostra ciutat.

Una mirada enrere

Sent una terra mediterrània, a més de 500 milles nàutiques de l’oceà més proper, l’Atlàntic, Catalunya ha estat bressol de grans navegants i esdeveniments esportius pioners. Des de la salpada d’en Julio Villar el 1972 a l’organització de la Barcelona World race, la vela oceànica catalana ha estat una referència al sud d’Europa.

De fet, Barcelona ha acollit tres edicions de la Barcelona World Race, però també la sortida de The Race en 2000, la Nova York Barcelona, la Istambul Europe Race o tantes regates d’altura al Mediterrani.

En els anys 80, el Licor 43 i el Fortuna Lights portaven una tripulació principalment catalana en les seves respectives voltes al món, però ja l’any 76, Joan Guiu i Enric Vidal van ser els primers espanyols a participar a l’OSTAR. Barcelona ha estat i és bressol de navegants oceànics, d’això no hi ha dubte.

De les regates dels anys 80 a les actuals

En aquesta nova conversa, comptarem amb la participació d’alguns d’aquests navegants pioners, dels que s’hi dediquen avui dia, a més de comptar amb els periodistes que, amb moltes dificultats, cobrien les regates a molts milers de milles i que han estimulat sens dubte l’afició a la nostra ciutat. Prova d’això és l’èxit creixent de la classe Mini 6,50 a Barcelona, sens dubte, la porta d’entrada a la vela oceànica professional.

No et perdis aquesta apassionant tertúlia, coneix a aquests formidables esportistes i aventurers, gaudeix amb les anècdotes que ens explicaran i sorprèn-te amb el contrast entre la navegació oceànica de fa més de quaranta anys i la d’avui dia, explicat pels seus protagonistes.

Per saber-ne més sobre la història de Barcelona i la vela oceànica mireu aquest número de la revista Argo (pàg 28).

Per seguir la conversa en directe

Canal youtube Museu Marítim de Barcelona

Canal youtube FNOB

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí