Construcció naval a Barcelona: les petites drassanes

  • Recerca
  • 12.08.2014
La història marítima de Barcelona s’identifica fàcilment amb les drassanes tradicionals dels segles xviiii xix o amb els grans tallers com ara La Maquinista Terrestre i Marítima o la factoria Talleres NuevoVulcano. Però també cal recordar les petites drassanes tradicionals que van ser, durant la segona meitat del segle xx, el darrer testimoni d’una indústria de construcció naval tradicional de llarga tradició.

El projecte La fusta, el ferro i la fibra. Memòria oral de les drassanes de Barcelona (1939-1992) fa una aportació en aquest sentit. Els seus autors, Isabel Graupera i Lluís Burillo, han documentat un conjunt de petites drassanes a Barcelona, en un arc cronològic limitat però que sovint mira cap enrere en busca dels orígens d’aquesta activitat. És, per tant, un treball que es composa d’elements d’anàlisi d’història econòmica i de fragments de vivències personals, a més d’un inventari industrial i que estudia també la diversitat d’oficis que coexistien en l’espai del port.

Aquest projecte va ser guanyador del Xè Premi Ricart Giralt (2010) i ha estat publicat, amb el mateix nom, a la Col·lecció Estudis, núm.17.
  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí