Vine a conèixer l’arxiu fotogràfic per a persones amb discapacitat visual

  • Foto de mar
  • 09.04.2014
El 22 de març varem organitzar un taller per donar a conèixer l’arxiu fotogràfic de l’MMB i la seva aportació en la difusió del patrimoni marítim a persones amb discapacitat visual.  

Foto: Teresa Soldevila
L’arxiu fotogràfic de l’MMB contribueix d’una manera molt significativa a la conservació, preservació, promoció i difusió de la fotografia del mar. Amb més de 170.000 fotografies, la immensa majoria procedents de donacions de moltes persones que estimen el mar i la cultura marítima, s’ha convertit en un dels arxius fotogràfics de temes marítims de referència en el país. D’altra banda, la fotografia és una important font d’informació en tot el que fa referència a la recerca i investigació del patrimoni marítim.

Sílvia Dahl, conservadora de les col·leccions fotogràfiques de l’MMB, conduí el taller tot adaptant-lo a les necessitats de les persones participants. Va  explicar com es treballa en tot allò que implica la gestió d’un fons patrimonial, des de l’inventari, catalogació, preservació i estudi, fins a la promoció envers els fotògrafs especialitzats en el mar.

Foto: Teresa Soldevila
El taller era tot un repte a causa dels problemes de visió de les persones assistents, ja que la fotografia és fonamentalment visual. No obstant això, es va preparar una sèrie de materials originals conservats amb unes peculiaritats molt específiques que es pogueren tocar  i que ajudaren notablement a entendre molts dels temes tractats.

La valoració del taller és molt positiva. Despertà gran interès a tots els assistents que feren moltes preguntes i grans aportacions. La majoria de les persones cegues tenen memòria visual de quan no tenien problemes de visió i la fotografia, com a totes les persones, forma part dels testimonis dels moments significatius de la seva vida. A més comprovarem com molts dels participants eren experimentats en temes de fotografia, revelatge i  tècniques de conservació. La possibilitat d’acostar-se al màxim als recursos preparats pel taller i utilitzar una lupa d’augment, ajudaren a gaudir més intensament de l’activitat.

Quedà demostrat que la fotografia és la manifestació artística més popular i que està arrelada a la vida de la gran majoria de les persones.

Post escrit per Teresa Soldevila. Responsabilitat Social. MMB

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí