Retrats de tripulants

  • Foto de mar
  • 28.09.2016
Recentment hem ingressat per donació una col·lecció de 62 fotografies que enriquirà sens dubte el fons de la Cia Trasatlántica Española. Es tracta d’imatges diverses com vistes d’interiors de vaixells, detalls de mobiliari, però ressaltarem el conjunt de 37 retrats inèdits de tripulants (capitans, oficials, maquinistes, capellans, metges). Malauradament el retrat de gent de mar és poc habitual entre els fons de l’arxiu fotogràfic, per la qual cosa, sempre és molt benvingut material d’aquesta temàtica. Estan datades a finals del segle XIX i l’estat de conservació és, en general, satisfactori.
Retrat de metge. 1891. Foto: F. Castellote (anvers i revers)
Moltes de les fotografies tenen anotacions manuscrites, data i signatura que ajudarà en les tasques de documentació. També el nom del fotògraf i ciutat en la que s’ha realitzat el retrat, fent-nos viatjar així per les diferents destinacions dels tripulants en les rutes regulars de la flota d’aquesta naviliera. Són fotografies que enviaven a la seu de la naviliera per a adjuntar als expedients administratius. Una mostra del que avui seria la foto-carnet.
Retrat Jose M. Blanco y Santos. 1893. Foto: Rafael Rocafull y Monfort  

Primer oficial. 1891

Francisco Fernandez, 1891

Mossén Antonio Jiménez. 1903

Agraïm al senyor Manel Brull Gonzalez aquesta donació, i també al senyor Josep Lluis Ballfegó les gestions mediadores entre el museu i el donant. Podeu consultar una selecció de fotografies en un nou àlbum de Pinterest que dedicarem a retrats de persones relacionades amb el sector naval.
Post escrit per Silvia Dahl. Conservadora
Arxiu fotogràfic. Museu Marítim de Barcelona
Links relacionats:
Comparteix aquest post: http://arxiufotograficmmb.blogspot.com.es/2016/09/retrats-de-tripulants.html
  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí