Rescat de fotografies

  • Foto de mar
  • 03.11.2017
Compartim 4 fotografies que ens ajuden a completar la col·lecció sobre la Cia Viuda de Canosa Cierto, gràcies a la donació del Sr. Vicente Sanahuja, investigador  i col·laborador voluntari del Museu.
Port de Barcelona. ca 1920. Autor desconegut
El cas d’aquesta petita col·lecció de fotografies ens fa pensar en dues qüestions que van més enllà de la mera adquisició:
1-Evidencia la nostra voluntat per recollir i completar col·leccions fotogràfiques provinents dels particulars i de fons d’empreses del sector marítim, desaparegudes o no (per exemple, abans de l’estiu, arrel d’un projecte del Museu, es va fer una crida a través d’aquest blog, demanant fotos sobre els Talleres Nuevo Vulcano. Resultat d’això hem adquirit el fons de Lluís Villaronga, i estem en tràmits amb altres fons). Ens preocupa i tenim interès en detectar fons i col·leccions en perill de desaparició o dispersió. En el cas de la col·lecció sobre la Cia Viuda de Canosa Cierto, la localització per part dels experts voluntaris de l’arxiu fotogràfic ha estat clau en rescatar-ho, almenys una petita part. Si recordeu, mesos enrere, el Sr. Sanahuja ens va donar un lot de 46 fotografies a bord d’un bou datades ca 1920. Tant ell, com el Sr. Jaume Cifré ens van informar que el fons s’estava disgregant doncs s’estava posant a la venda per internet en lots diferents. Per aquesta raó, vàrem intentar adquirir-ne allò que fou possible, tenint en compte els nostres recursos i el material que encara estava en el mercat. Vàrem comprar 9 fotos. Setmanes més tard, el Sr. Sanahuja va adquirir aquestes 4 fotografies i en va fer donació al Museu.
Port de Barcelona. ca 1920. Autor desconegut
Port de Màlaga.ca 1920: Autor desconegut
Port de Barcelona. ca 1920. Autor desconegut
2-Accions generoses i desinteressades com la que comentem, són d’un gran valor perquè són símptoma de la feina “en equip” en la salvaguarda del patrimoni per part de tots (institucions, empreses i particulars). Ens fa pensar que seria bo que la sensibilitat pel patrimoni (detecció, localització, cura, estudi) esdevingui un afer de tots i per a tots doncs, en definitiva, el nostre esperit personal i la nostra implicació, en la mesura que cada un de nosaltres cregui, ens fa ambaixadors de la cultura. Les institucions culturals necessitem la col·laboració de tota la comunitat.
Agraïm totes les donacions i accions que, com aquesta, ens estan ajudant a enriquir el patrimoni fotogràfic marítim del país. Un patrimoni de tots i per a tots.


Post escrit per Silvia Dahl. Conservadora
Arxiu fotogràfic. Museu Marítim de Barcelona
Links relacionats:
Comparteix aquest post:https://arxiufotograficmmb.blogspot.com.es/2017/11/rescat-de-fotografies.html
  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí