Reportatge sobre la Facultat de Nàutica de Barcelona

  • Foto de mar
  • 23.05.2013
Fa unes setmanes em va trucar en Javier Moreno, durant anys col·laborador del nostre Museu i persona molt vinculada a l’Escola de Nàutica de Barcelona, entre altres coses, per  la seva condició de pilot de la Marina mercant de 1a Classe i de doctor per la Universitat Politècnica de Catalunya. Ens  proposava establir una nova col·laboració entre la Facultat de Nàutica de Barcelona i el Museu Marítim que consistiria en la realització d’un reportatge fotogràfic sobre l’edifici de l’antiga Escola de Nàutica de Barcelona i la confecció d’un conjunt d’entrevistes a alguns dels membres que són referència en la singladura d’aquesta institució. Immediatament varem posar fil a l’agulla per a donar cos a aquest projecte: per una banda, determinar el reportatge fotogràfic que s’encomanaria al fotoperiodista Diego Yriarte, i per altra banda, la sessió d’entrevistes que es faria sota el format del programa del nostre museu “Veus de la mar”, amb l’ajut incondicional del nostre col·laborador Santiago Ristol en la part tècnica de les filmacions.

Navili San Carlos al vestíbul de la Facultat de Nàutica. Foto: Diego Yriarte
La raó principal de la trucada de Javier Moreno era la seva latent preocupació – compartida per l’MMB-  pel futur de l’emblemàtic i magnífic edifici de la Facultat de Nàutica de Barcelona pel que fa a la seva possible venda o lloguer per reduir el dèficit de la UPC, amb el conseqüent trasllat d’alumnat, professorat i personal d’administració en un indret per determinar (podeu seguir la polèmica a través del seu blog Naucher, per cert molt recomanable). Sens dubte, és una qüestió molt preocupant pel nostre patrimoni marítim. L’Escola de Nàutica de Barcelona és la més antiga de tot l’Estat Espanyol i ha format a pilots durant quasi 250 anys. L’actual seu, ubicada a la plaça Palau, es va inaugurar el 1932 i ha estat un centre de referència en els estudis nàutics, amb una biblioteca i un incipient museu sobre els afers marítims, precedent del nostre Museu Marítim. El nostre lligam és indiscutible.

Entrevista a Juan Antonio Macías, Cap de Serveis Administratius.
El reportatge fotogràfic ha capturat les vistes exteriors i els espais interiors d’un edifici nascut únicament per a ser escola de pilots. El seu disseny i construcció han determinat la disposició de les dependències entorn a un magnífic vestíbul central presidit pel navili San Carlos. Les aules, despatxos, sala de juntes, sala de d’actes, el planetari, la biblioteca, els diferents accessos per les dependències, etc.. són testimoni del pas de centenars d’alumnes i professors que s’han format en aquesta escola. Us convidem a fer un recorregut visual per aquest edifici a través de la selecció de les fotografies de Diego Yriarte a Flickr.

Visita de Guardamarines a l’Escola de Nàutica. Ca. 1930
Foto: Sagarra y Torrents
Encara no sabem quin serà el destí d’aquest edifici destinat a la docència. En uns temps en que l’educació necessita més que mai una aposta de futur, hem de tenir clar que aquest aspecte ha de ser prioritari en tota política de país que vulgui avançar apostant pel progrés i la cultura.

Post escrit per Silvia Dahl
Arxiu Fotogràfic- Centre de Documentació de l’MMB

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí