Camil Busquets i Vilanova, fins sempre

  • Foto de mar
  • 15.02.2016

En Camil Busquets i Vilanova ens va dir adéu la setmana passada. Fotògraf, modelista i publicista naval, va estimar profundament el mar, i es va consolidar com un dels grans especialistes de referència sobre marina militar i grans velers. Va ser autor de nombroses publicacions, articles i llibres: obres de referència fruit d’anys de dedicació als afers navals que es poden consultar a la Biblioteca del Museu, deixant així un ric i important llegat per la cultura marítima. Va col·laborar amb diferents associacions i entitats, i va tenir una relació molt intensa amb el Museu Marítim treballant en un bon nombre de projectes.
Camil Busquets a bord del pailebot Santa Eulalia. 2008. Fotos: S. Dahl
Personalment, vull expressar que ha estat un mestre i un bon amic que, amb els seus consells, m’ha ajudat a orientar alguns fronts de l’arxiu fotogràfic. Entre ells, un d’especialment bonic i del que sens dubte Camil ha estat l’ànima i l’artífex. Em va fer veure la importància del paper del Museu per recuperar i reunir a fotògrafs navals i col·leccionistes de la fotografia marítima, dels que ell coneixia als més reconeguts, ajudant a establir ponts de comunicació que a dia d’avui han consolidat projectes tan necessaris i engrescadors com la tasca que fa el Grup d’experts voluntaris en fotografia naval de l’arxiu fotogràfic del Museu, impulsat per Jaume Cifré, Manolo Garcia, Enrique Escribano, Vicente Sanahuja, amb el suport de Jordi Montoro, Jose de Dios, Laureano Garcia, Jaume Matamala, Salvador Llach, Eugeni Cañadas, Jordi Artigués, Albert Campanera, Javier Sanchez, Diego Yriarte, Xavier Agramont, entre els més habituals.

Camil en una de les últimes reunions d’identificació dels dimarts, amb Jaume Cifré, Manolo Garcia i Silvia Dahl.
2015. Foto: Jaume Matamala

Camil, un home d’humor i dotat de gran ironia, mai no ha deixat de sorprendre’ns amb la seva original manera d’entendre i jugar amb el destí. I ha estat així com ha marxat, de sobte, ara que estàvem immersos en un il·lusionador projecte que just començava a agafar forma sobre el futur de la seva col·lecció, i sobre el que haurem de continuar treballant, tenint a Camil al costat, però d’una manera certament  diferent…..

Aquells de nosaltres que hem tingut la fortuna de compartir amistat amb ell, no podem fer altra cosa que donar les gràcies per l’oportunitat que ens ha donat la vida de fer un tram del camí amb una persona amb un cor tan gran i una infinita generositat.

Et trobarem a faltar K1000! Et desitjo una bona navegació i bon rumb per aquest nou viatge!
Post escrit per Silvia Dahl. Conservadora
Arxiu Fotogràfic. Museu Marítim de Barcelona
Posts relacionats:
  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí