Reportatge: decoració de la Galera Reial

  • Foto de mar
  • 17.03.2017
Compartim aquest enllaç des del qual us convidem a accedir al reportatge fotogràfic sobre els elements decoratius de la Galera Reial. Tant la Galera Reial original com aquesta rèplica, van ser construïdes sota les arcades de les Drassanes Reials de Barcelona. 400 anys de distància en el temps són els que resulten entre ambdues embarcacions: la Galera Reial original, capitanejada per Joan d’Àustria, va tenir un paper destacat en aturar amb èxit l’expansió de l’Imperi Turc (batalla de Lepanto, 1571); i la rèplica, un encàrrec del Museu Marítim a l’empresa Astilleros Cardona, va ser construïda en commemoració del 400 aniversari d’aquest episodi bèl·lic (1971), i des d’aquesta data  es pot visitar al Museu Marítim. Un projecte impulsat i dirigit pel llavors director del Museu, José María Martínez-Hidalgo, amb la col·laboració del conservador Laureà Carbonell, fruit d’un llarg i ambiciós treball de recerca sobre arquitectura naval, i sobre la decoració dels elements pictòrics i escultòrics, concentrats fonamentalment a popa.
Neptú al carro acompanyat de jove soldat. Foto: JL Biel
La decoració de la Galera Reial original es va encarregar a Juan de Mal Lara i es va realitzar en uns tallers de Sevilla (segona meitat del XVI). Les descripcions detallades de Mal Lara, documentades en el llibre  Descripción de la popa de la galera real del serenísimo señor don Juan de Austria, capitán general del mar,  van ser decisives pel projecte de la decoració de l’actual rèplica, que es va fer en el propi taller del Museu per part de virtuosos tallistes, escultors i pintors (personal de la casa i artesans externs).
L’escultor Gabriel Alabert (personal extern del museu) 
i el pintor Joan Tomàs Diego (taller de restauració del museu). Neptú (mascaró). ca 1970. 
Esperem que aquest recurs visual sigui útil i permeti gaudir d’alguns dels detalls més destacats de l’esplèndida decoració que, en tant que era la nau capitana, va rebre un tractament luxós fent-la esdevenir una icona artística que perdura en el temps a través de la rèplica actual.

Un bon motiu per venir a veure la Galera Reial i descobrir en persona els seus elements decoratius és visitar l’exposició Drassanes i galeres que aviat inaugurem i es podrà visitar a partir del proper 30 de març.
Post escrit per Silvia Dahl. Conservadora
Arxiu fotogràfic. Museu Marítim de Barcelona
Links relacionats:
Comparteix aquest post: http://arxiufotograficmmb.blogspot.com.es/2017/03/reportatge-decoracio-de-la-galera-reial.html

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí