Els nostres fotògrafs navals: un regal inestimable

  • Foto de mar
  • 05.11.2013
Es de justícia fer un especial recordatori a un dels pilars que fonamenten i donen un sentit molt particular a l’arxiu Fotografic d’aquest Museu. M’estic referint als fotògrafs navals col·laboradors que, des de fa anys, estan enriquint, documentant i ajudant a construir una inestimable col·lecció de retrats de vaixells i d’imatges de mar. Una labor continuada que, any rera any, de manera fidel a l’institució, senyors com, en Xavier Agramont Cruanyes, Camil Busquets Vilanova, Joaquim Cabezas Rectoret, Albert CampaneraRovira, Jaume Cifré Sánchez, Antoni Cortés Sanmartí, Victor Chust Díaz, Jose de Dios Dacal, Joaquim Dorda i Comas, Joan Eugeni Cañadas, Manuel Garcia Garcia, Laureani Garcia, Vicente Garcia-Delgado, Manuel González Pérez, Jordi Montoro Fort, Manel Isnard, Xavier Moreno Rico, Fabio Peña, Juan José Pérez Neel , Carlos Poveda, Josep Piqué Bagué, Santiago Ristol, Vicente L. Sanahuja, Javier Sánchez García, Julio Ugartondo, Albert Ventosa, i Diego Yriarte, acudeixen al Museu, amb generositat i un bagatge d’experts  coneixements,  contribuint a enriquir de fotografies de gran valor documental sobre flotes militars i civils, i fotografia marítima en general. Durant anys, les seves llargues hores plantats en ports i platges, amb una pacient espera per a aconseguir l’ocasió única de prendre la millor captura de vaixells, és el premi que permet desprès poder compartir amb els amants dels vaixells i el mar aquest impressionant llegat fotogràfic. I ens omple d’orgull saber que compten amb nosaltres entre els seus amics apassionats per la fotografia naval.

Patrullero P31 Conejera. Foto: Jose de Dios Dacal.
L’any 2012, el Sr. Jose de Dios va fer donació de 2764 fotografies, entre les seves pròpies i la col·lecció

     
Alguns dels nostres fotògrafs navals: Javier Sánchez, José de Dios, Albert Campanera.
Foto: Camil Busquets Vilanova

                                                   

Moltes de les seves donacions anuals permeten anar recopilant uns fons especialitzats de cronologia recent. Sense aquestes adquisicions, difícilment podríem documentar la història gràfica de la marina dels últims anys: vaixells de guerra, de passatge, pesquers, auxiliars de port, creuers de regates, vistes de platges i ports, etc. Sens dubte, un il·limitat nombre de fotografies realitzades per les càmeres dels erudits. Per agilitzar els fluxos “contractuals”, hem establert un acord de donació anual que reculli les diferents aportacions en el decurs dels mesos. A final d’any formalitzem l’acord amb la carta de donació, prèvia aprovació en la reunió mensual de la comissió Assessora d’Avaluació de Bens. Mitjançant aquest blog, destaquem algunes d’aquestes adquisicions.
Volem fer un agraïment sincer a tots ells i demanar mil disculpes quan no hem fet prou reconeixement de les seves aportacions desinteressades als nostres fons fotogràfics. 

Post escrit per Silvia Dahl- Arxiu Fotogràfic-
Àrea de col·leccions i coneixement del Museu Marítim de Barcelona
  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí