Cicles Fotoconnectats a l’MMB

  • Foto de mar
  • 16.03.2015
Arrel del conveni entre l’Associació Fotoconnexió i el nostre Museu, amb la voluntat de promoure l’estudi i la divulgació de les qüestions relacionades amb el patrimoni fotogràfic, aquesta associació, recentment, va iniciar la primera de les xerrades que tenen com a nom Cicles Fotoconnectats al MMB. En Ricard Marco, Vice-president d’aquesta entitat, i també historiador de la fotografia i fotògraf de la Unitat Gràfica de la Biblioteca de Catalunya ha escrit el post d’aquesta setmana.

Llaguts fluvials al riu Ebre. Primera meitat segle XX. Arxiu Comarcal del Baix Ebre
Els primers cents anys de la fotografia a Tortosa, a càrrec de l’Albert Curto, director de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre, ha estat la primera xerrada dels Cicles fotoconnectats al MMB, que amb data 13 de febrer de 2015, hainiciat Fotoconnexió amb la col·laboració del Museu Maritim de Barcelona.
L’Albert Curto ens ha parlat dels dos primers daguerreotips fets a Tortosa dels quals ens han arribat notícies, els retratistes pioners de finals del segle XIX -Bonaventura Masdeu, Joan Ortiz i Josep Vicente Roca- i els de principis del XX -J. Brull, Escudé, Ros, Garrido i Andreu-. També ha mostrat les primeres vistes de la ciutat fetes per fotògrafs locals i altres de forànis, com l’enginyer suís Karl Stefan “Pista” Hitz. Una aportació important per a la història de la fotografia la van fer els científics Jaume Ferran i Innocent Paulí.
Entre els objectius de l’Arxiu Comarcal està la recerca i la difusió de la història de Tortosa i la seva zona d’influència a les Terres de l’Ebre, és per aquest motiu que organitza exposicions dels fons fotogràfics propis i publica llibres d’autors com el mateix “Pista”Hitz o José Daufí, fotògraf de la postguerra.

L’Arxiu Comarcal del Baix Ebre està preparant una exposició de Joan Sorli, fotògraf minuter, que amb la col·laboració de Fotoconnexió, s’inaugurarà possiblement a Barcelona el primer trimestre de l ‘any 2016.

Albert Curto, Silvia Dahl i Ricard Marco: Foto: Pep Parer

Albert Curto. Foto: Pep Parer

Post escrit per Ricard Marco. 
Vice-president de l’Associació Fotoconnexió


Posts relacionats:
  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí