Estudi gràfic sobre vivendes de pescadors en la postguerra

  • Foto de mar
  • 26.03.2015
Pocs anys desprès d’acabada la guerra civil espanyola, el Ministerio de Gobernación, Dirección General de Arquitecturapublicava, l’any 1942, un estudi sobre l’estat en que es trobaven les vivendes de pescadors de l’estat espanyol, en el llibre “Plan Nacional de mejoramiento de la vivienda en los poblados de pescadores”, que conservem en la Biblioteca del Museu. Per a contextualitzar i entendre millor l’abast d’aquesta qüestió en vies a la millora de les condicions d’hàbitat d’aquest sector de la població, aquest treball també inclou un cens amb el nombre de pescadors per població, així com les característiques generals de la flota pesquera.

Casa de pescador núm. 7 del carrer Lepanto de Les Cases d’Alcanar (Tarragona). 1942.
Autor desconegut. 27606F MMB

El 1945 es va exposar una part d’aquest treball en la Sala de Pesca del Museu Marítim, concretament el conjunt de fotografies i plànols del territori de Catalunya. I fou així com, des d’aquesta data, que el fons es va incorporar al Museu.

Traient la barca de l’ aigua. Salou.1942. Autor desconegut. 27426F MMB

Llar d’una vivenda de pescador a la cala de Sa Tuna de Begur. 1942.
Autor desconegut. 27390F MMB

Pescador fent una nansa a Sant Andreu de Llavaneres
1942. Autor desconegut. 25995F MMB
La col·lecció està formada per 572 fotografies en total i 288 plànols. Destaquen els detalls dels interiors de les cases i magatzems que el fotògraf o fotògrafs han capturat per a ensenyar les penúries en que vivia aquest sector de la població: cuines, dormitoris, vestíbuls. Les fotografies aporten una interessant informació escrita en llapis en el revers de les fotografies i també en els plànols, com el nom de les persones que vivien en les cases, el nom del carrer i el número de porta i, fins i tot, en alguns casos, quant es pagava de lloguer. L’autoria de les imatges és desconeguda, no sabem si va ser el mateix fotògraf qui es va encarregar de realitzar tot el reportatge sencer, o seria un treball compartit entre més fotògrafs.

Casa número 67, de Castelldefels, fotografia i plànol. Any 1942

En total, conservem fotografies i/o plànols 46 poblacions, una selecció de la qual es pot consultar en aquest enllaç:Altafulla, l’Ametlla de Mar, Ampolla, Arenys de Mar, Badalona, Barcelona, Begur, Blanes, Cadaqués, Calafell, Caldes d’Estrac, Calella, Calella de Palafrugell, Cambrils, Canet de Mar, Castelldefels, El Masnou, l’Estartit, El Garraf, l’Escala, Les Cases d’Alcanar, Llafranc, Llançà, Lloret de Mar, Malgrat, Mataró, Montgat, Palamós, Pineda, Port de la Selva, Portbou, Premià de Mar, Roses, Salou, Sant Adrià del Besòs, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Antoni de Calonge, Sant Carles de la Ràpita, Sant Miquel de Colera, Sant Pol de Mar, Sitges, Tamariu, Tarragona, Torredembarra, Vilanova i la Geltrú, Vilassar de Mar.

En aquests moments no tenim coneixement referent a la ubicació de les fotografies i plànols originals de l’estudi que es van fer en les regions d’Espanya. Seria interessant saber si es troben custodiades en alguna institució.

Post escrit per Silvia Dahl Arxiu Fotogràfic. 
Museu Marítim de Barcelona
  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí