Premi Ciutat de Barcelona a l’exposició sobre el mestre Benaiges

  • Educació
  • 12.02.2020

Avui estem d’enhorabona! Encetem l’any amb un reconeixement a la tasca divulgativa i educativa que ens fa molta il·lusió. I és que els Premis Ciutat de Barcelona, en la seva edició 2019, han premiat l’exposició “Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar” en la categoria d’Educació.

L’exposició, una coproducció del Museu Marítim i el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, sota el comissariat de’n Sergi Bernal, ens permetia conèixer la figura d’Antoni Benaiges, mestre nascut a Mont-Roig del Camp i destinat a una escola rural a Bañuelos de Bureba, prop de Burgos. Eren els anys 30 del segle XX i Benaiges emprenia la seva tasca com a mestre influenciat per la pedagogia del pedagog francès Célestin Freinet (1896-1966). Per Freinet, l’experimentació i la implicació de l’alumnat en el procés d’aprenentatge eren elements fonamentals de tot aprenentatge, i situava l’alumnat al centre de l’ensenyament, «donant la paraula a l’infant».

L’any 1936 el mestre els va prometre que els duria a la seva casa familiar de Mont-roig del Camp perquè coneguessin el mar, però l’esclat de la guerra civil i la detenció, tortura i assassinat del mestre Benaiges per part del front nacional va estroncar aquella promesa. Benaiges fou enterrat en una fossa comú, i encara no s’han localitzat les seves restes. Durant els deu mesos que va estar en exposició, van visitar aquesta exposició més de 38.000 persones.

El jurat del Premi Ciutat de Barcelona assenyala “I’enfocament educatiu i original que fa en recuperar el patrimoni pedagògic silenciat; perquè estableix un diàleg entre el passat i el present, i perquè mostra els valors de l’escola democràtica, en un moment que s’estan qüestionant i necessitem tenir-los presents”. El jurat està format enguany per Francina Martí, Eulàlia Esclapés Turró, Fathia Benhammou Lachiri, Carolina de Britos i Jordi Calvet Solanes.

La cerimònia d’entrega de Premis ha tingut lloc dimarts 11 de febrer al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí