Història del llagut centenari Far de Formentera

  • Educació
  • 23.03.2022

El Museu Marítim celebra enguany el centenari d’una de les embarcacions de la seva flota: el llagut Far de Formentera (1922).

El progrés tecnològic va modificar moltes de les embarcacions tradicionals dedicades a la pesca o el transport de mercaderies, i fins i tot, va significar la seva desaparició. El Far de Formentera n’és un exemple. La iniciativa d’una entitat dels anys 90 però, el va restaurar recuperant les seves línies originals i el va convertir en un exemple de com el patrimoni marítim pot continuar en actiu i amb una nova missió: ser un aula flotant al serveis del programes educatius del Museu!

Una mica d’història

El Far de Formentera és un llagut mallorquí arborat amb major i pollacra, que originàriament estava dedicat a la pesca artesanal a l’illa de Mallorca. Construït el 1922 per Astilleros de Palma, a Palma de Mallorca, va tenir un cost de 5.200 pessetes.

Al començament, fou propietat d’una família originària de Sa Pobla (Mallorca) que va batejar el vaixell en honor a la seva localitat natal. L’any 1958 va passar al servei del Grup de Ports de Balears amb l’encàrrec d’abastir els fars de Mallorca, Eivissa, Cabrera i Formentera, i fou llavors quan va rebre el nom de Far de Formentera. Deixà de complir aquesta missió a mitjans dels anys vuitanta.

El Far de Formentera abans de la seva restauració a la Drassana del Consorci El Far.

L’any 1991 fou cedit per a la seva restauració a l’entitat Barcelona, fes-te a la mar, que posteriorment el cedí al Consorci El Far per a la realització d’activitats educatives. El vaixell fa 11,10 m d’eslora, 3,40 m de mànega i té una superfície vèlica de 84 m2.

El 2016 es va incorporar a la flota del Museu Marítim de Barcelona on continua en actiu dins els programes educatius i culturals que duu a terme el Museu.

Programes educatius a bord del Far de Formentera per conèixer el Port de Barcelona. Copy_M. Medir

Una experiència de restauració de patrimoni marítim

El 1991, l’associació Barcelona, Fes-te a la Mar apostà per la creació d’escoles tallers de formació ocupacional amb l’objectiu de recuperar treballs i oficis com ara el de mestre d’aixa. Un dels projectes que es va dur a terme va ser la restauració dels llaguts Far de Formentera (1922) i Far de Cabrera (1911).

“Al començament dels noranta, aquests llaguts balears estaven fora de servei des de feia anys, avarats a terra, i en estat força precari. Durant molts anys, aquests vaixells havien prestat servei portant I’avituallament als fars que hi ha isolats en les petites illes de les Balears.

Inicialment, ho feien a vela, després varen instal·lar-hi motors i diverses modificacions que alteraven el seu caràcter original. Aquí també va ser necessària la documentació per a saber com eren originàriament  i com estaven aparellats. Després se’ls va restaurar tal com eren quan navegaven a vela i se’ls va adaptar a les noves activitats que els havien atribuït”.

Jordi Sales

President de Barcelona, Fes-te a la mar  i el Consorci El Far, Centre dels Treballs del Mar entre 1990 i 2006.

.

Al mateix temps que es desenvolupava aquest treball de formació ocupacional de recuperació d’oficis, es generaven noves iniciatives culturals en forma de trobades, festes i regates de vaixells tradicionals, a més a més de la creació de programes educatius que van fer que antics vaixells tornessin a solcar la nostra mar.

La restauració de vaixells tradicionals va ajudar a recuperar el patrimoni marítim i els oficis de mestre d’aixa, calafat, etc.

De vaixell de pesca a aula flotant

El Far de Formentera forma part de la flota que l’MMB té a l’aigua des de 2016, i és una de les embarcacions que conformen el seu patrimoni viu. De fet, l’embarcació és una de les “aules flotants” que, dia a dia, permet a milers d’infants i persones adultes descobrir el Port de Barcelona i el món de la navegació tradicional.

Descobreix més en aquest recurs educatiu.

BIBLIOGRAFIA

Una experiència de restauració de patrimoni maritim

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí