Descobrir l’Endurance a les aules

  • Educació
  • 29.03.2022

L’Endurace de Shackleton torna a ser notícia! Una nova oportunitat per parlar a l’aula de l’esperit aventurer de l’època d’explorar el món.

Durant mil·lennis, gent amb gust per l’aventura ha donat impuls a la humanitat per a explorar el món, descobrir noves cultures i aplanar el camí per als qui van venir després. Entre les grans expedicions de la història hi ha la que inicià l’irlandès Ernest Shackleton i la seva tripulació cap a l’Antàrtida, l’any 1915.

La conquesta del pol sud

L’expedició, que tenia com a objectiu de travessar per terra l’Antàrtida, va passar de ser un fracàs, a un exemple de superació ja que, a només una jornada de terra ferma, el vaixell en què navegaven va quedar immobilitzat pel gel.

L’endemà, les temperatures van baixar més de 12 graus, i el vaixell ja no es va moure mai més. L’objectiu de l’expedició va canviar aquell mateix dia. Ja no es tractava d’intentar creuar l’Antàrtida a peu, sinó simplement de lluitar per la supervivència.

L’Endurance de Shakleton

La història d’aquesta expedició, en la que van participar 28 homes, va passar a la història com  moltes altres: persones d’esperit aventurer, s’embarcaven sense saber què els depararia el viatge que iniciaven. De fet, l’anunci que Shackleton va fer a la premsa britànica, uns mesos abans deia:

“Es busquen homes per a un viatge perillós. Poc sou. Fred extrem. Llargs mesos de completa foscor. Perill constant. No s’assegura la tornada amb vida. Honor i reconeixement en cas d’èxit”.

Podeu trobar informació del personatge i la seva aventura si entreu en el web del Shackleton Museum, d’Irlanda i en el següent vídeo que va fer l’Infok.

L’esperit aventurer

A partir d’aquesta noticia, se’ns planteja la gran oportunitat de presentar als nois i noies les histories de grans persones aventures com ara Shackleton i de les grans expedicions que, d’alguna manera, van obrir la porta al coneixement del món.

A la Biblioteca de l’MMB trobareu lectures que poden servir de motivació per reflexionar sobre com és l’esperit d’un explorador? Quines són les característiques que fan especials a aquests homes i dones? Quines persones aventureres coneixem en el nostre entorn? Animeu-vos a enviar-nos les històries…

Activitats al l’MMB

Entre les activitats del Museu que ajuden als nois i noies apropar-se a aquest esperit d’aventura i a les grans exploracions trobareu les següents propostes:

El mar, camí dels descobridors

La construcció de la imatge del món

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí