CLOENDA PROGRAMA OBSERVADORS DE LA PLATJA CURS 2017-18

  • Educació
  • 05.06.2018

El dia 31 de maig va tenir lloc l’acte de cloenda del programa Observadors de la Platja 2017-18. Hi van participar un total de 97 alumnes de 6 centres educatius de Barcelona, Gavà, Blanes i Tordera. L’alumnat dels diferents centres va compartir amb la resta la feina feta al voltant de l’estudi de microplàstics. Es van poder veure pòsters científics amb anàlisis de la tipologia i quantitat de plàstics trobats, novel·les de misteri que tenen lloc a la platja, microrelats i poesia, experiments per descobrir la salinitat dels mars i oceans, entre altres propostes.

L’alumnat es va mostrar molt participatiu i encuriosit per veure què havien fet els companys i companyes dels altres centres educatius. Durant les presentacions, tots van destacar la necessitat de tenir cura del medi marí: és responsabilitat de tots tenir un mar sense plàstics. Es va posar molt d’èmfasi en la necessitat de reciclar, tal i com van expressar en un rap alumnes de l’Escola Mossèn Joan Batlle de Blanes. L’alumnat de l’Institut Escola Gavà Mar va presentar un vídeo que interpel·la a tots a actuar per evitar l’arribada de més plàstics a les nostres platges.

D’altra banda, el científic Luís Ruiz-Orejón va presentar els resultats preliminars de presència de microplàstics i mesoplàstics a partir de les dades aportades pels diferents centres educatius i la seva comparativa al llarg del temps i entre les diferents platges. Les primeres conclusions indiquen que a la platja de la Barceloneta hi ha més presència de partícules de microplàstics per metre quadrat que a Blanes, això podria ser perquè Barcelona és una platja més freqüentada que la de Blanes al llarg del temps i per la tipologia de sorra, més fina a Barcelona que a Blanes.

Observadors de la platja és un projecte que es duu a terme des del Museu Marítim de Barcelona amb la col·laboració de la plataforma de ciència ciutadana Observadors del mar coordinada per l’Institut de Ciències del Mar i el Centre d’Estudis Avançats de Blanes, totes dues institucions formen par del Centre Superior d’Investigacions Científiques.

 

 

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí