La Gran Guerra a Plecs d’ Història Local, número 154

  • Recerca
  • 12.12.2014
El Museu Marítim de Barcelona ha coordinat el número 154 dels Plecs d’Història Local, suplement gratuït de la revista L’Avenç, corresponent als mesos de juliol i agost de 2014.
En aquesta ocasió es tracta de recordar el centenari de l’esclat de la Gran Guerra, (1914-1918) una efemèride en part eclipsada a casa nostra per altres commemoracions, i potser també per la idea que es tracta d’un conflicte aliè, una guerra “mundial” que al poble català no li va tocar patir directament. Però en el context d’una Espanya neutral, Catalunya va ser escenari privilegiat de la guerra ideològica i econòmica, així com també de la guerra bruta de l’espionatge i la propaganda.
En realitat la guerra sempre té dues cares. Una representa la destrucció, el dolor i la reculada de la civilització a les societats en lluita. L’altra és l’oportunitat en majúscules, un temps de caos i agitació on alguns poden treure beneficis extraordinaris a partir de la desgràcia aliena. Catalunya, per exemple, es va poder aprofitar de les necessitats dels aliats, i aquesta aventura econòmica va tenir una manifestació singular i poc coneguda en el miratge d’un renaixement de la marina mercant catalana (constitució d’empreses navilieres, apertura de petites drassanes, etc.) que ens presenta un breu article de l’Enric Garcia. 
Podeu trobar el contingut sencer d’aquest número en Pdf a:  http://www.irmu.org/projects/plecs
  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí