Serveis a l’usuari en els arxius fotogràfics de Catalunya
- Foto de mar
- 05.06.2015
Aquesta setmana compartim un interessant estudi realitzat per Laia Foix i Juan Alonso Fernandez sobre els arxius fotogràfics de Catalunya: les innovacions tecnològiques i les noves formes de consum i producció d’imatges. Los servicios al usuario en los archivos fotográficos patrimoniales de Catalunya.
La digitalització de les col·leccions és clau en la difusió del coneixement. Foto: S. Dahl |
Ambdós autors són professionals de referència en la gestió de la fotografia en el nostre país. Laia Foix, Coordinadora del Departament de Documentació i Investigació de l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya; i Juan Alonso Fernandez, investigador i documentalista fotogràfic.
L’estudi està fonamentat en la selecció i anàlisis de 26 entitats, entre elles l’arxiu fotogràfic del Museu Marítim – cosa que agraïm i és un honor per a nosaltres participar-hi-, de les que s’analitzen les estratègies cada cop més importants per estar present en les xarxes socials a fi de millorar els serveis destinats a l’usuari.
Fotos: J. Biel |
L’estudi comença amb una bona i sana reflexió que crec que estem començant a interioritzar d’una manera natural: “Es necesario aclarar que, atendiendo a las particularidades y diversidad de los espacios de custodia de la documentación fotográfica, consideramos la palabra “archivo” desde un punto de vista amplio y plural, integrando en el término diferentes tipos de entidades –museos, bibliotecas, archivos de diferente titularidad –pública o privada-. No respetar esta disparidad significaría adoptar una perspectiva muy reduccionista, obviando la complejidad propia del documento fotográfico que, en Cataluña, como en tantos otros lugares, se haya disperso en diferentes tipos de centros. Esto es importante, puesto que la variedad de entidades implica también una diversidad de misiones, objetivos, perfiles profesionales, recursos, usuarios, tratamientos y, en consecuencia, una multiplicidad en los servicios ofertados al usuario, en las instalaciones y en todo lo que respecta a la gestión y difusión del patrimonio fotográfico”.
Un bon treball d’anàlisis que convidem a que llegiu.
Post escrit per Silvia Dahl. Conservadora.
Arxiu Fotogràfic Museu Marítim de Barcelona
TAMBÉ ET POT AGRADAR...
-
Foto de mar 23.08.2024
Restauració d’un àlbum del fotògraf Antonio Calvo: testimonis del comerç marítim al port de València
-
El museu Foto de mar 25.06.2024
FOTOGRAFIES PREMIADES DEL IV CONCURS DE FOTOGRAFIA DE MAR
-
Foto de mar 10.06.2024
UNA FOTOGRAFIA ÚNICA DEL MANUEL CALVO
-
Foto de mar 08.05.2024
SESSIÓ D’IDENTIFICACIÓ: CAVITE
-
Foto de mar 08.03.2024
Noves fotografies
-
Foto de mar 20.02.2024
Sessió d’identificació: Barcelona porta d’entrada
-
Foto de mar 05.12.2023
Sessió d’identificació dedicada a la guerra de Cuba 1898
-
Foto de mar 22.09.2023
Sessió identificació fotos: Italia di Navigazione
-
Foto de mar 20.07.2023
Animal a bord!
-
Foto de mar 19.07.2023
100 plaques estereoscòpiques amb retrats de vaixells
-
Foto de mar 16.05.2023
SESSIÓ D’IDENTIFICACIÓ DE FOTOS DE MAR. OBJECTIU: SUBMARINS
-
Foto de mar 28.04.2023
CREUERS D’YBARRA I FOTOGRAFIA EMBARCADA
-
segueix-nos
-
web mmb