Neteja de l’Àlbum de fotografies del “Cabo San Roque”

  • Foto de mar
  • 13.07.2012
Cristina Latorre. Restauradora del MMB

L’any 1997, el Instituto de la Cinematografía y de las Artes Audiovisuales (Filmoteca Española) va donar al Museu Marítim de Barcelona una part del material que la naviliera espanyola Compañía de Cruceros Ybarra els hi havia lliurat prèviament.

La Filmoteca va considerar que el lloc idoni perquè aquest llegat restés -plànols, fotografies i diapositives de vaixells de la companyia- fora la seu del Museu Marítim de Barcelona i per aquest motiu, va llegar fotografies que van passar a formar part de les col·leccions.
En les fotografies, bàsicament, es veuen imatges de la construcció i botadura de diversos paquebots, els seus interiors, els viatges i les festes a bord. Entre aquest llegat, destaca per la seva interessant informació gràfica un àlbum de fotografies del procés de construcció del paquebot Cabo San Roque (1954-1955).

Autor desconegut. Fotos MMB 28115F, 28192F, 28194F


Aquest àlbum consta de 48 fotografies (gelatines) en B/N, d’un format aproximat de 18×24, fixades sobre cartró en el que hi figura inscrita una breu descripció per a cadascuna de les imatges. La primera pàgina descriu també les característiques principals del vaixell.

La primera intervenció en la restauració es va realitzar sobre l’àlbum de fotografies de la construcció d’un vaixell.  Es tractava d’un àlbum de 50 fulls, el primer amb escrit sense fotografia, i el darrer com a full de respecte. Els altres 48 presentaven fotografies en blanc i negre adherides al paper per la part superior de la fotografia, una anotació en llapis del número de cadascuna de les fotografies i a màquina la descripció de las mateixes, amb dates.
El procés de restauració va portar a terme diverses actuacions: avaluació, neteja i la creació d’un nou sistema d’enmagatzematge, idoni per a la conservació del material:

Post escrit per Cristina Latorre– Conservació Preventiva i restauració del MMB, i Silvia Dahl, Arxiu Fotogràfic MMB
  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí