Fotografiant objectes patrimonials

  • Foto de mar
  • 25.10.2016
Més enllà del retrat fotogràfic dels objectes del museu, existeix un escenari camuflat i invisible que habitualment no es veu quan positivem els negatius per publicar la foto en catàlegs, inventaris, i publicacions diverses: freqüentment el fons (o escenari on s’ha fet el retrat) serà retallat. Els fons, els suports, els ajudants i altres enginys que el fotògraf utilitza per a fer la seva feina seran invisibles per a la majoria de nosaltres. Però quan mirem amb detall els negatius originals, llavors, descobrim aspectes força curiosos.


 Model de galera: La Real de Francia. NI 8998 MMB
Fa pocs mesos vàrem encarregar a Laura Covarsí (fotògrafa i restauradora de fotografia) que realitzés unes intervencions específiques sobre un conjunt de materials flexibles (negatius sobre plàstic) de l’arxiu fotogràfic. Consistien en tasques de reinstal·lació, separant els nitrats de la resta de plàstics ( a causa de les seves característiques combustibles), i col·locant-los en fundes i caixes de conservació. En aquesta primera fase, es van netejar, enfundar, encaixar i digitalitzar 1557 negatius de diferents formats, B/N i color,  amb vistes de ports, vaixells de diferents tipologies, sales i espais del Museu, i també retrats de peces del museu (pintures, models de vaixell, escultures, etc), dels anys 1930 a 1970 aproximadament. Podeu llegir l’informe sobre aquesta intervenció aquí. 

Revisant aquesta digitalització, s’han separat unes quantes fotos sobre objectes del Museu que podeu visionar en el nou àlbum MMB Fotografiant objectes patrimonials.

Si observeu aquests negatius, qui penseu que és el protagonista? O és que n’hi ha més d’un protagonista?


Folch de Cardona, Ramon III. NI 3984 MMB.

Fotografia de model de fragata de guerra. NI 10698 MMB

Hernan Cortes. Rosich y Frau. NI 878 MMB

Rajola. NI 4465 MMB
Model de l’Ictineo II. NI 10413 MMB

Agustin Mauri Pareras. NI 2740 MMB


Post escrit per Silvia Dahl. Conservadora
Informe: Laura Covarsí. Fotògrafa, conservadora-restauradora de fotografia
Arxiu Fotogràfic. Museu Marítim de Barcelona

Links relacionats:

Comparteix aquest post: http://arxiufotograficmmb.blogspot.com.es/2016/10/fotografiant-objectes-patrimonials.html
  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí