Fotografia pictorialista: Joaquim Pla Janini

  • Foto de mar
  • 01.04.2016
Aquesta setmana compartim la col.lecció de fotografies pictorialistes del fotògraf Joaquim Pla Janini (1879-1970) del qual l’arxiu fotogràfic conserva una part de la seva obra més marinera, amb un total de 34 bromolis transportats realitzats entre els anys 1930 i 1960. El conjunt consta de paisatges i retrats de gent de mar, tots ells són temes costumistes que realcen les activitats tradicionals de la pesca, els treballs al port o la construcció naval, per exemple. Tenen un gran perfeccionament tècnic i equilibrada composició.

Labor marinera. J. Pla Janini. 1957
L’obra de Pla Janini és considerada de referència dins el patrimoni fotogràfic català i més concretament dins la corrent de fotografia pictorialista, que neix com una reivindicació del status artístic del fotògraf que equiparava la seva obra a la dels pintors, plasmant temes carregats de simbolisme i sovint allunyats de la realitat. A fi de donar un efecte pictòric, els pictorialistes utilitzarien la tècnica al carbó i, en el cas de Pla Janini, tindrà preferència per les tècniques del bromoli.
El fantasma de la mar. J Pla Janini. 1954

Un astillero (Ibiza). J Pla Janini. 1961

https://es.pinterest.com/pin/352547477062233518/
Playa de pescadores. J Pla Janini. 1954

Los hombres del mar. J Pla Janini. 1947

Pels investigadors de la fotografía, aquesta col·lecció té un gran potencial d’estudi sobre la tècnica, el moviment pictorialista i la relació de l’autor amb la marina.

Esperem que passeu una bona estona gaudint de l’art fotogràfic a l’àlbum de Pinterest!

Post escrit per Silvia Dahl. Conservadora.
Arxiu fotogràfic. Museu Marítim de Barcelona

Enllaços relacionats:
MMB Fotografies pictorialistes de Joaquim Pla Janini

Comparteix aquest post:http://arxiufotograficmmb.blogspot.com.es/2016/04/fotografia-pictorialista-joaquim-pla.html

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí