Embarca’t i fes- te la foto!

  • Foto de mar
  • 13.12.2012
Mentre no inventem la màquina que ens permeti retrocedir en el temps, haurem d’utilitzar la nostra càmera fotogràfica per a retratar-nos en un transatlàntic d’inicis del segle XX. Com? Si veniu al Museu Marítim de Barcelona us podreu fer una foto ben original: només cal que poseu el cap en un dels forats de la imatge que està col·locada al costat de l’entrada del museu per així recular cent anys. Ni més ni menys, estareu embarcats en el vapor Reina Victoria Eugenia, de la Compañía Trasatlántica Española.
Alguns dels participants en el bloc FOTOdeMAR embarcats al vapor Reina Victoria Eugenia.
Autor: Ismael García
Aquesta fotografia es va incorporar a l’Arxiu Fotogràfic, gràcies a la donació del Sr. Jordi Montoro, un dels nostres fotògrafs col·laboradors habituals. La seva datació és de ca. 1920, en un temps en el que la fotografia s’estava arrelant en la societat gràcies a les millores en els processos fotogràfics i també a la necessitat cada cop més imperiosa d’utilitzar aquest nou mitjà de comunicació per part de totes les classes socials. En una època en que els viatges a bord dels transatlàntics eren una necessitat per a les masses migratòries o un luxe per a les classes benestants, la possibilitat d’obtenir un retrat a bord d’un creuer era petita per a la resta de la població. Sortosament, hi havia l’opció d’anar a un estudi fotogràfic i retratar-se darrera una decoració ben particular que, avui ens proporciona una visió força exòtica dels viatges en alta mar, com és el cas d’aquesta fotografia.
A l’Arxiu Fotogràfic podreu consultar la col·lecció de retrats de vaixells de reconegudes navilieres com la  Compañía Trasatlántica, la Trasmediterránia, la naviera Pinillos, entre altres. De la mateixa manera, conservem fotografies de retratistes professionals com Pablo Audouard, Antoni Esplugas, Napoleón o Joan Martí que, en la vessant marítima, ens han proporcionat un insubstituïble llegat gràfic sobre les transformacions de la façana marítima de la ciutat de Barcelona i d’alguns mariners il·lustres.

Retornant a la fotografia que encapçala aquest post, si voleu donar un aspecte més “antic” al vostre document fotogràfic, us recomanem que hi feu un viratge tonalitat B/N o sèpia. Aquest serà el resultat:

Autor: Ismael García
Post escrit per Silvia Dahl- Arxiu Fotogràfic-
Centre de Documentació de l’MMB
  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí