Dye Transfer del vaixell Campiz

  • Foto de mar
  • 21.06.2014

Fa pocs mesos varem adquirir una fotografia amb la magnífica imatge de la proa del vaixell cisterna CAMPIZ , de la CAMPSA, atracat al port de Barcelona, signada per Batlles Compte, ca. 1950, format 42,9 x 35,4 cm.



Vaixell cisterna CAMPIZ. Autor:Batlles Compte



En aquests moments és el nostre primer i únic Dye Transfer al Museu, un procediment no gaire usual en arxius fotogràfics, que Kodak comercialitza a partir del 1946 fins al 1993, habitualment en el mercat de l’art i la publicitat. S’obtenen unes còpies en color de gran qualitat i molt estables, pel que la seva conservació és força bona si el seu emmagatzematge s’ha fet en un ambient fosc. Els formats emprats, generalment, són mitjans o grans. En aquest procediment, la imatge s’obtenia a partir de la transferència de tintes de tres matrius sobre una fulla de paper impregnada amb gelatina. Les tres matrius, amb una solució colorant groga, cian i magenta, respectivament, es col•locaven en una posició exacta sobre el paper. Les tintes es transferien creant una imatge a color.

Les franges de colors en les vores ajuden a identificar aquest procediment.

A l’esquerra de la imatge, veiem la signatura de Batlles Compte. Els fotògrafs catalans Ramon Batlles i Josep Compte es van associar l’any 1939 obrint un estudi fotogràfic a Barcelona. Ramon Batlles va ser un dels primers fotògrafs espanyols en utilitzar la fotografia en color.

Per a datar la fotografia hem tingut presents tres factors: la tècnica fotogràfica (1946 a 1993), l’autoria (postguerra espanyola) i el període de vida del vaixell retratat (entra en servei l’any 1950 fins el 1976 que es va donar de baixa).

Post escrit per Silvia Dahl- Arxiu Fotogràfic-
Àrea de col·leccions i coneixement del Museu Marítim de Barcelona

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí