Records del mes de maig

  • Biblioteca
  • 01.06.2018
Flors i llibres

Aquest maig plujós ha estat força tranquil, tot i així, hi ha cinc esdeveniments que volem destacar:

1) El comiat del Club de lectura de la temporada.

Va ser una sessió especial. Com que havíem llegit Longitud, de Dava Sobel, vam començar mirant les estrelles al Planetari del Museu. Després vam continuar, a la biblioteca, parlant sobre la importància de trobar la solució al problema de la longitud i com va afectar al desenvolupament tecnològic i estratègic de les nacions. També comentàrem la pugna entre els mecànics (rellotgers) i els científics acadèmics (astrònoms). Rivalitats i traïcions extrapolables a altres disciplines i èpoques.

He posat el Club de lectura com a número 1 perquè vull ressaltar la riquesa del grup, gent heterogènia que tenen en comú l’afany de coneixement i les ganes de cultivar l’esperit amb cultura. El grup va renovant-se gradualment, de manera natural, i dels integrants de l’inici queden quatre persones. Des del 2011 han passat pel Club 76 persones diferents.

2) La marina catalana a la Baixa Edat Mitjana de Marcel Pujol

La marina catalana a l'edat mitjana La construcció naval a Catalunya a l'edat mitjanaCentrat en Sant Feliu de Guíxols, la informació que aporta serveix per conèixer com era la pesca, el comerç marítim, la construcció naval, els vaixells i les seves tripulacions als segles XIV i XV. Ben documentat, didàctic, ideal per aprendre sobre marina medival catalana i sobre com i on fer cerca sobre el tema. Complementa el seu anterior llibre La construcció naval a Catalunya a l’Edat Mitjana, un llibre que força sovint surt en préstec per la quantitat de dades interessants que aporta.

3) La publicació d’aquesta entrada a Facebook va arribar a 975 persones gràcies a l’ajuda del fotògraf Diego Yriarte

La intenció era que el major nombre de persones possibles descobrís que rebem un gran nombre de revistes nàutiques i que estan convidades a venir.

4) No només rebem revistes nàutiques, estem subscrits a revistes molt interessants d’història i cultura marítima. Avui destaquem l’article de la Revista de Historia Naval: Balmis y la Real Expedición filantrópica de la vacuna (1803-1806), aquesta expedició a Amèrica, Filipines, Canton i Macau va ser la primera campanya de salut pública mundial amb l’objectiu de lluitar contra la verola.

5) I, per últim, la deliciosa conversa-entrevista a Alberto Manguel publicada a Jot Down, ideal per assaborir-la pausadament http://www.jotdown.es/2018/05/alberto-manguel-las-grandes-librerias-del-mundo-son-librerias-pequenas/

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí