NOVETATS DE JULIOL (paradisos, donacions, receptes i un homenatge)

  • Biblioteca
  • 20.07.2022
Novetats juliol

Què ha passat durant aquest mes a la Biblioteca del Museu Marítim?

Destaquem algunes de les darreres novetats de la Biblioteca del Museu Marítim.

1 — Llibres nous que han arribat

Barcelona Tahití, de Martí Crespo @marticres

Crespo explica què se’n va fer d’Enric Blanco i la seva família després de l’èxit de la travessa de l’Atlàntic que realitzà amb la seva dona i la seva filla a bord de l’Evalu. L’aventura va ser molt popular i fou immoratlitzada al llibre Boston-Barcelona, però la fama va ser efímera i descobrirem el paper clau d’Aurora Bertrana en el seu futur.

A la biblioteca tenim diversos llibres d’Isabel Soler. El darrer, Magallanes and Co., el va presentar al Museu. Arrel d’aquest fet ens va fer donació de l’únic llibre de l’autora que encara no teníem:

El Sueño del rey : viajes y mesianismo en el renacimiento peninsular

També hem d’agrair al Servei de publicacions del Port de Tarragona la donació dels llibres de la col·lecció Saturnino Bellido que ens faltaven:

Els Agents portuaris de Tarragona, Els Fontanals i Vidal : una família influent al Barri  del Port de Tarragona, Ciutat, port i territori: cartografia històrica de Tarragona, Les obres del Port de Tarragona durant la postguerra (1939-1952) disponible també en línia, El Puerto de Tarraco en época romana

Podeu consultar totes les noves adquisicions al catàleg de la biblioteca on les novetats  apareixen en primer lloc https://biblioteca.mmb.cat/

També tenim les darreres novetats de llibres i dels articles de revistes a Pinterest.

2 — Sumaris dels articles de les revistes:

3 — Què ha passat a la biblioteca?

Una donació especial. La Biblioteca d’Alella ens ha fet donació de tres llibres

La marina catalana del vuitcents, d’Emerencià Roig (1929)

Del remo a la vela, de José María Martínez-Hidalgo (1948)

La biblioteca MMB ja compta amb exemplars d’aquests dos llibres però aquests estan en tan bon estat que fins i tot conserven la sobrecoberta de paper.

El tercer llibre és una meravella que no teníem i que ens ha fet molta il·lusió rebre. Es tracta de Sartén y pluma, de Melquiades Brizuela. L’autor, que era el cap de cuina als vaixells de la Compañía Trasatlántica, ens explica les receptes (1352 receptes!)  dels àpats dels transatlàntics, i reprodueix alguns menús. A la segona part, sota l’evocador títol Los Palacios Flotantes, repassa els serveis de fonda de les grans companyies de navegació, les flotes, els menús i, fins i tot, ens ofereix dades estadístiques de consum. Inclou fotografies de vaixells i dels seus interiors (sala de fumadors, menjadors). Una autèntica joia útil.

Un sentit homenatge

Dimecres 8 de juliol vam assistir a l’acte homenatge a José Luis Infiesta Pérez que se celebrà a la Biblioteca del Pavelló de la República. Era un acte de reconeixement a la figura d’aquest historiador i un agraiment a la família per haver dipositat la biblioteca del pare en aquest centre. Ens van convidar ja que la nostra biblioteca ha acollit una part de la donació d’Infiesta. L’any 2007, quan la Biblioteca del Pavelló de la República va rebre els documents del donant es va posar en contacte amb nosaltres, ens van oferir els materials relacionats amb la marina. És un fons que va enriquir considerablement la nostra biblioteca. Ens va fer molta il·lusió poder participar en aquest acte perquè cal reconèixer la riquesa de les biblioteques particulars de personatges inquiets i savis.

Ens queden coses al tinter. Tenim les lectures de la nova temporada del Club de lectura. I avui mateix ens han regalat un còmic molt bo. Tot això, i molt més, us ho explicarem el mes vinent.

Si voleu estar informats de les novetats de la biblioteca us recomanem la subscripció al Butlletí del MMB on publiquem aquestes Novetats mensualment.

Preguntes? Voleu consultar alguna novetat o la resta de documents que tenim al catàleg de la biblioteca?  Contacteubiblioteca@mmb.cat

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí