Drassana 23

  • Biblioteca
  • 21.06.2016
Coberta de la Drassana 23
Drassana 23

Ja teniu disponible un nou número de la revista Drassana allotjada -com les anteriors- al repositori cooperatiu RACO (Revistes Catalanes d’Accés Obert), on les editorials i les institucions que editem revistes científiques i culturals catalanes oferim la consulta dels articles a text complet dels números acabats de publicar.

El Dossier central d’aquest número està dedicat al corsarisme a l’Europa moderna, especialment als segles XVI i XVII.

S’analitza el fenomen com a forma de guerra, com activitat econòmica i com a imaginari col·lectiu en la història dels pobles de la Mediterrània. S’hi presenten algunes aportacions recents de la producció historiogràfica sobre el corsarisme.

En primer lloc, Luis Fernando Fé Cantó presenta un projecte de recerca i de difusió sota el títol “Geohistoria del corso. Las posibilidades de una historia global”. Tres autors incideixen amb punts de vista diferents del món del captiveri: Giovanna Fiume amb l’article “Redimir y rescatar en el Mediterráneo moderno”, Daniel Hershenzon amb el treball “«Para que me saque cabesa por cabesa…»: El canje de esclavos entre cristianos y musulmanes en el Mediterráneo Occidental” i també José Miguel Escribano Paez amb una aportació que porta per títol “Una sociedad cautiva. El impacto sociopolítico del cautiverio en la frontera entre el reino de Granada y el Magreb a principios del siglo xvi”. Al costat d’aquestes visions hi trobem dos casos vinculats a la història de les Illes Balears: Andreu Seguí Beltrán presenta “El corso en Baleares en el siglo xvi”, mentre que Gonçal López Nadal ens porta a l’extrem de la cronologia proposada amb “Els entrebancs de la pau. Els acords de Nimega i la crisi del cors mallorquí 1678-1684”.

http://biblioteca.mmb.cat/lib/item?id=chamo:15546&theme=MMB

Aprofitem el tema del dossier per il·lustrar-lo amb una imatge del llibre Piratería y Corso en la Edad Moderna que recull les ponències de les XXIX Jornadas de historia marítima , celebrades el 2004 on ja va participar un dels autors d’un article de la Drassana 23, Gonçal López Nadal. Aquest llibre forma part del fons sobre piratería que té la biblioteca.

 
Us convidem a donar un cop d’ull als continguts del nou exemplar de la revista.

Per últim, també us recomanem l’Àlbum de fotos sobre la defensa costanera antiga, imatges que es troben a l’Arxiu fotogràfic del Museu.

Post escrit per Rosa Busquets, bibliotecària
Biblioteca. Museu Marítim de Barcelona
  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí