Les haenyeo, cuidar i guardar el mar

  • Biblioteca
  • 14.03.2024
Jeju

Aquest dissabte – al Club de lectura- parlarem del llibre de Lisa See L’illa de les dones del mar, un llibre extraordinari que no et pot deixar indiferent, és fascinant, corprenedor. Relata una història i una realitat preciosa i crua alhora que impressiona.

– La història de les haenyeo, des del 2016 Patrimoni de la Humanitat. Una cultura de dones que han estat durant segles el motor de l’economia familiar a l’illa coreana de Jeju. Són capaces capbussar-se fins a 10 metres a pulmó i aguantar fins a tres minuts per capturar peixos i marisc. Una manera de viure i d’entendre la vida que passa de generació en generació de mares a filles.

– Una lliçó d’història pel context històric de la novel·la. L’argument transcorre entre els anys 30 del segle XX fins al 2008 a Corea. Per tant, vivim des de l’ocupació japonesa de l’illa, la 2ª Guerra mundial, la intervenció dels Estats Units, la Guerra Freda, les dues Corees, la Guerra de Corea, la repressió de la revolució, la dictadura i la democràcia.

– Una lliçó de preservació del medi ambient. Pesquen amb mètodes no invasius, per temporada segons les espècies. I tenen cura del mar amb amor i consciència seguint els ritmes de les estacions.

Captivador en molts aspectes:

– Un ampli ventall de comportaments humans. L’amistat, l’amor, la tradició i també la violència en tots els àmbits, domèstic, policial, polític. La por, la culpa, el perdó.

Històries de solidaritat. El sol fet de repartir els beneficis de la pesca que les uneix com a grup. L’aprenentatge de la tècnica que les grans ensenyen a les més joves. L’ajuda als més desvalguts en moments dramàtics i difícils.

– Una manera de viure i un llenguatge que ens és desconegut (bulteok, tewak, bitchang, sumbisori, olle…)

Expositor Club de lectura Illa de les dones del mar

Algunes frases:

“Tenemos el deber i el derecho de cuidar y guardar el mar”

“Yo era como las rocas: cortante, áspera pero práctica. Ella era como las nubes: voluble, sutil, imposible de atrapar”

“El amor tenemos que cuidarlo y cultivarlo del mismo modo que cuidamos nuestros campos submarinos”

“Si a los 3 años eres feliz, serás feliz a los 80”

“La dicha es un regalo que disfrutamos con cautela ante la certeza de que la tragedia se esconde a la vuelta de la esquina”

“No hay nada como un bebé para recordarte que la vida continua”

“Un grupo de hombres que vivían en la otra parte del mundo había dividido nuestro país por el paralelo 38”

“Una haenyeo lo es toda la vida”

“Tus lágrimas se sumarán a los océanos de lágrimas que bañan las orillas de nuestro planeta”

“Mi mente se serenaba y aclaraba a medida que yo iba encontrando erizos y orejas de mar”

“El estrés que soportan las haenyeo, provocado por las bajas temperaturas del agua, es mayor que el de ningún otro colectivo del mundo”

Temes: Amistat, amor, por, repressió, culpa, perdó, cooperació, pesca, pobresa, economia familiar, masclisme, ocupació, fortalesa, ecologia, tradició, secrets, història, anell de foc, japonesos, americans, imperialisme, guerra freda, paral·lel 38, col·laboracionisme, violències, violacions, tortura, massacre, dictadura, secrets.

Recomanem

La pàgina web de l’autora https://lisasee.com/books/the-island-of-sea-women/ que ofereix recursos per comentar la novel·la i la possiblitat de fer un club de lectura amb l’autora.

L’Haenyeo Museum http://www.jeju.go.kr/haenyeo/index.htm

Si voleu saber com funciona el Club de lectura poseu-vos en contacte amb la Biblioteca del Museu Marítim o mireu aquest video.

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí