13-15 ANYS

  • 13-15 ANYS
  • 11.04.2022

  LES VACANCES DE L’HOLANDÈS ERRANT

  Què passaria si l'Holandès errant, que navegava des d'Amsterdam al Cap de Bona Esperança en nou dies, no hagués topat amb la tempesta que el va fer no tornar mai i quedar condemnat a navegar sense rumb al mar?

  Molts mariners asseguren haver vist el vaixell amb tota la seva tripulació i amb els tres ancians de llargues barbes i expliquen que els que hi parlen també desapareixen.


  Però, i si, en realitat, és cert que els veuen perquè surten a pescar i viuen al costat de les seves famílies en una illa al mig del mar, d'arbres tropicals plens de fruites riques i animals exòtics. On no hi ha escoles, ni han de treballar. Passen el dia jugant, cantant, banyant-se al mar i llisquen per les cascades dels rius de l'illa com si fossin tobogans del parc aquàtic. I només de vegades surten a pescar...

  Betty Brown

  Llegir més / Leer más

  • 13-15 ANYS
  • 11.04.2022

  Triangle de les Bermudes

  Que hagués passat si el triangle fosc i tenebrós tingues quatre vèrtexs en comptes de tres. Si fos un lloc acollidor on els covards es tornen forts i els de propòsits foscos fossin més bons. On en arribar te'n volguessis quedar i en sortir esperessis tornar.

  Allà els vaixells hagueren sobreviscut i reposat als ports per descansar. Els exploradors hagueren recordat amb bones memòries aquell viatge marítim. Hi hauria hagut silenci on hi ha hagut plors de dol i el mar hagués sigut un lloc més pacífic en els llibres dels vells historiadors.

   

  Arconeblona ripoll

  Llegir més / Leer más

  • 13-15 ANYS
  • 11.04.2022

  EL PASADO PARA HACER EL FUTURO.

  Y si todas las historias que nos han explicado fueran mentira

  que todo fuera paralelo a lo que nos han dicho

  tan falsas como una envenenada golosina.

   

  Y si el iceberg del Titanic nunca hubiese existido

  ¿este en las gélidas aguas del Atlántico, se habría hundido?

  Muchos llantos y noches en vela habría ahorrado a familiares y amigos.

   

  Y si el Kraken nunca hubiese sido visto

  es más, y si en las sombras se hubiese escondido

  en pocas leyendas habría contribuido.

   

  Y si las sirenas nunca los barcos hubiesen hundido

  o lo mejor solo eran damas confundidas con bandidos.

   

  Y si Colón nunca se hubiese confundido

  y a las Indias hubiese ido y América

  se hubiera quedado aislada de los de más continentes.

   

  A lo mejor todo esto nos ha hecho

  llegar a un incierto futuro,

  quizás, si cambiáramos el pasado

  cambiarían las predicciones.

   

  Enola

  Llegir més / Leer más

  • 13-15 ANYS
  • 11.04.2022

  Una altra odissea

  Despuntava l’alba, però en els cors de cada un dels tripulants no hi havia ni un raig de sol.

  -I ara què fem?

  -No hi podem fer res. Ulisses, el nostre únic futur, ha estat engolit per Caribdis. Ja no som res, només nàufrags perduts al mar.

  Sentien un gran buit a dins seu. Desesperat, l’Euríloc va exclamar:

  -Era el nostre heroi!

  -És clar!

  -Estimat Euríloc, com és que se t’ha il·luminat la cara en aquest mar de misèria? -va preguntar, desconcertat.

  -Ara és la nostra gran oportunitat!

  -A què es deu aquesta eufòria?

  -Ara podem ser qui vulguem. Podem deixar enrere aquesta vida miserable i ser alguna cosa més que simples mariners d’una nau.

  Mai s’havien plantejat una cosa així. Però tots tenien ganes de tornar a començar.

  De vegades, perquè neixi un heroi, n’ha de morir un altre.

   

  Caribdis

  Llegir més / Leer más

  • 13-15 ANYS
  • 11.04.2022

  Què hagués passat… Si el cronista fos una altra persona

  Què hagués passat si… a Isabel Barreto la coneguéssim gràcies a les paraules d’una cronista dona? Potser la imatge que ens ha arribat als nostres dies d’aquesta marquesa i primera dona almirallessa de la navegació espanyola seria diferent. Segons les cròniques de Pedro Fernández de Quirós era cruel i despietada. Potser ho era als ulls d’un home del s. XVI perquè no feia les coses que s’esperava d’una dona de l’època? Qui sap, potser ara tindríem museus marítims amb el seu nom destacant les seves proeses explorant l’oceà Pacífic i explicant com va arribar a ser governadora de les Illes Salomó, sense haver-hi anat mai. Guanyaria Penèlope Cruz un Oscar per fer el seu paper a Hollywood?

   

  Estrella de mar

  Llegir més / Leer más

  • 13-15 ANYS
  • 11.04.2022

  Què hauria passat si el vaixell que va agafar Chopin per anar a Mallorca s’hagués enfonsat?

  Hola, nens, no, no agafeu els llibres, avui no els necessitarem. Avui us parlaré d’un compositor poc conegut, que va viure fa molt de temps. Frédéric Chopin va néixer l’any 1810 i va morir el 1838. Va viure només vint-i-vuit anys. Va escriure per exemple el Gran vals brillant en mi bemoll major, alguns estudis i algunes poloneses… Chopin va morir quan va decidir anar a Mallorca amb vaixell. Diuen que va carregar el seu piano a la nau. Quan van creuar el mar Mediterrani va haver-hi una gran tempesta i… el vaixell es va enfonsar. El piano, es va submergir, va arribar al fons del mar, i es va posar a tocar. Expliquen que encara toca, i els peixos acudeixen a escoltar-lo.

   

  Capseta de música

  Llegir més / Leer más

  • 13-15 ANYS
  • 11.04.2022

  Què hagués passat si la Sila i jo no ens haguéssim casat?

  La Sila i jo empreníem un llarg viatge per celebrar les nostres núpcies. Finalment, després de discutir-ho molt, ens havíem decidit per creuar la península Ibèrica junts, com sempre jo havia anhelat. Era una nit de tempesta, quan de sobte ens vam trobar atrapats sota una roca immensa, que amenaçava en desplomar-se sobre els nostres caps. La Sila procurava tranquil·litzar-me, m'acaronava amb serenor i em cantava amb veu dolça a cau d'orella, quan inesperadament, un raig de llum intensa ho va il·luminar tot i la terra es va començar a separar. Davant nostre va néixer una gran superfície d'aigua, i diverses criatures màgiques van aparèixer xiuxiuejant una melodia suau que augmentava d'intensitat gradualment. Aleshores, la roca es va esquinçar i ens vam poder alliberar. La Sila i jo ens vam mirar amb tendresa i vam entendre que aquell lloc que havíem descobert, havia de formar part del nostre futur.

   

  Orfèu

  Llegir més / Leer más

  • 13-15 ANYS
  • 11.04.2022

  I si la Terra fos plana?

  Què hagués passat si tal com pensava Cristòfol Colom, la Terra no fos rodona?

  Després de molts estudis, Colom va concloure que la Terra era rodona. Va voler viatjar fins a Àsia, per una nova ruta. Demanà a la Reina Isabel de Castella homes i vaixells, a canvi de tornar ple de riqueses. Ella va acceptar.

  Empreneren el viatge el 3 d'agost del 1492, viatjant durant mesos, en els quals el mal temps, els va fer pensar que mai arribarien al seu destí. Molts van emmalaltir i morir pel camí.

  El 12 d'octubre, van veure com l'horitzó se'ls apropava cada vegada més, fins que s'adonaren que Colom estava equivocat i la Terra era plana.

  Però, era massa tard, van arribar al final de l'horitzó, sense temps per canviar el rumb, i malauradament, van caure al buit i mai es va saber res d'ells.

   

  Danone

  Llegir més / Leer más

  • 13-15 ANYS
  • 8.04.2022

  El desastre del Prestige

  Que hagués passat si el Prestige no s'hagués enfonsat i la contaminació no hagués augmentat? Els treballadors de pesca seguirian a la feina?

  Em vaig preguntar. Segurament el meu pare seguiría treballant com a pescador, però no és així, va perdre la feina. No podré oblidar mai aquells moments de pobresa i tristesa, de no poder menjar el suficient, i no tindre privilegis,no poder estar tranquils i passant fred per no poder tindre la calefacció, mai oblidaré la catàstrofe… les notícies esverades de “que farem! si no actuem ràpid el petroli arribará a les ribes!” Sé que al final van portar el vaixell al fons del Mar encara que la major part dels éssers vius maritims hagin mort. Però la tristesa i els records d’aquell moment no s'oblidaran mai.

   

  Llave

  Llegir més / Leer más

  • 13-15 ANYS
  • 8.04.2022

  Que hagués passat si… Ulisses hagués mort.

  Seguint els consells de Circe, Ulisses demanà que el lliguessin al pal del vaixell i tots els mariners es posessin cera a les orelles per no escoltar el cant de les sirenes... Els va ordenar que veiessin el que veiessin no el deslliguessin del pal, per més que ell supliqués.

  Però un jove grumet va creure que havia d'ajudar-lo en veure'l desesperat i el va deslligar, fent que Ulisses es llancés cap a una sirena, i al instant les sirenes se l'emporten a les profunditats del mar i mai es va poder retrobar amb la seva estimada Penelope.

   

  Dama de negro

  Llegir més / Leer más

  • 13-15 ANYS
  • 8.04.2022

  QUÈ HAGUÉS PASSAT SI L’ATLÀNTIDA NO S’HAGUÉS ENFONSAT?

  L'Atlàntida era una immensa illa habitada per un poble ric, sabí, just i generós, que el governava el déu dels mars i oceans, Posidó. Els habitants del poble es van tornar cada vegada més avariciosos. Zeus, el déu del cel, va decidir castigar-los amb terratremols, erupcions volcàniques i tsunamis fins al punt en què l'illa quedes enfonsada a les profunditats marítimes. Però Posidó no ho va permetre, amb el seu gran poder va aconseguir treure l'illa a la superfície i la va amagar entre els seus mars i oceans, perquè ningú pugui trobar ni fer mal a la seva Atlàntida.

   

  Lola Pradas

  Llegir més / Leer más

  • 13-15 ANYS
  • 8.04.2022

  QUÈ HAGUÉS PASSAT SI ELS VAIXELLS DE L’ARMADA INVENCIBLE NO S’HAGUESSIN ENFONSAT?

  Ja era fosc, només s’escoltaven les onades del mar, i les veus dels meus companys. Hi havia 130 vaixells, 1.200 mariners i 19.000 soldats, però em sentia sol, el mar era infinit, no es podia veure el seu final, i em preguntava si era infinit.

  Vaig estirar-me per poder veure les estrelles, només podia pensar que en uns dies estaria conquerint un país, vaig tancar els ulls per relaxar-me i vaig caure en un somni profund. L'endemà em vaig despertar en els crits dels meus companys, es podia veure terra a la distància, havíem arribat a Anglaterra.

  Quan vaig arribar a terra ja havia esclatat la batalla, vaig observar aquella massacre, em sentia tancat en una gàbia amb un tigre, i no podia escapar.

   

  Angelina Farré

  Llegir més / Leer más

  • 13-15 ANYS
  • 8.04.2022

  Què hagués passat si les Illes Medes no fossin roques

  Fa molt de temps, quan les Illes Medes encara no existien, habitava un rinoceront en el poble de l'Estartit. Era gegant, dòcil i es deia Petitonet.

  Un dia que feia molta calor, el rinoceront es va anar a banyar. S’hi va estar una hora, dues, tres... I així van anar passant els dies i els habitants de l'Estartit cada vedada estaven més neguitosos.

  Un dia, que de tant preocupats com estaven, van avisar a un doctor especialista en animals gegants. Quan va arribar, va confirmar la mala noticia; que el rinoceront havia mort ofegat, però molt dins seu encara continuava viu.

  Els habitants de l'Estartit, molt tristos per aquella pèrdua, en honor al rinoceront, que el cos li sobresortia del mar, el van nomenar "Illes Merdes"..., perquè feia moltes caques.

  Ara, però, ja es diuen Illes Medes i no se sap que en realitat és un rinoceront gegant.

   

  Toto

  Llegir més / Leer más

  • 13-15 ANYS
  • 8.04.2022

  Que no hagués passat si…

  Que no hagués passat si el submarí no s'hagués inventat mai? Que un transport capaç de navegar sota l'aigua no hagués existit mai? Leonardo da Vinci, inventors i científics van descriure una neu subaquàtica, alguns fins i tot en van provar de construir una, però cap va arribar a funcionar excepte el submarí que va construir Cornelius Drebbel l'any 1602. Si aquest no s'hagués inventat, moltes espècies aquàtiques no les coneixeria el ésser humà, és a dir si només hem descobert un 5% del món subaquàtic, sense submarins haguéssim descobert només un 2%, ja que gràcies a aquests també el ésser humà ha anat perfeccionant els vestits de busseig. Per últim, si els submarins i el seu procés d'invenció no hagués existit, pel·lícules, llibres i cançons tampoc existirien, com per exemple el llibre de Julio Verne, el famós Nautilus a la seva famosa obra 20.000 llegües de viatge submarí.

   

  Duna acuàtica

  Llegir més / Leer más

  • 13-15 ANYS
  • 7.04.2022

  Què hagués passat si no haguessim guanyat aquella batalla?

  Vaig entrar aquella galera el 9 de juny de 1359 mort de por, era la meva primera batalla naval i ells eren més en nombre. Pere el Cerimoniós, el nostre sobirà, va entrar a proa i va començar a donar ordres. La nostra bandera ondejava al vent en sortir del port, ens dirigíem directament a l'enemic. El temps va passar a càmera ràpida i quan per fi me'n vaig adonar els nostres homes demanaven justícia a Déu per després ser engolits pel mar. Més de deu galeres enfonsades a la mar. Per donar fi al rei Pere IV i la corona d'Aragó.

   

  Ada

  Llegir més / Leer más

  • 13-15 ANYS
  • 7.04.2022

  EL TITÀNIC PRÍNCEP D’ASTÚRIES

  Sense dubtar ni un segon vaig saltar per la borda a les profunditats d'aquell mar immens. L'aigua gelada m’arrossegava cap al fons, com si la roba m'estirés cap avall. Amb totes les meves forces, vaig nadar mort de por cap a la punxa de corall que sobresortia. Per sort m'hi vaig aconseguir agafar. Tot d'innocents s'ofegaven, semblava un escorxador. Encoratjat em vaig despullar per anar a ajudar-los. Just en el moment que em començava a moure, una forta onada em va empènyer i vaig topar de cap contra la roca.

   

  No recordo res més des de llavors. Vaig despertar-me sol en aquesta illa deserta plena de restes del transatlàntic Príncep d'Astúries. Escric aquesta carta per si no me'n surto. Demano a qui la trobi que li digui a la meva estimada Núria que l'estimo. Què hagués passat si no m’hi hagués embarcat…?

   

  Miquel Llorca

  Llegir més / Leer más

  • 13-15 ANYS
  • 7.04.2022

  QUE HAGUÉS PASSAT SI…

  Aquella tempesta no hagués afectat l'armada invencible. Si hagués arribat a Anglaterra. Si el món hagués canviat per sempre.

  L'imperi Espanyol encara seria viu, sent la gran superpotència. Amb la caiguda d'Anglaterra, França també hauria caigut, deixant a Espanya com l'única gran potència colonitzadora. La majoria del món parlaria castellà. Un futur que per alguns seria un somni, per altres, un infern. Un futur potser no gaire llunyà...

   

  Mikael Stone

  Llegir més / Leer más

  • 13-15 ANYS
  • 6.04.2022

  Que hagués passat si…

  Que hagués passat si… aquell dia no ens haguéssim banyat, i si enlloc de voler jugar amb les onades ens haguéssim quedat a casa? Si en comptes de banyar-nos en un dia de tempesta haguéssim optat per quedar-nos a la sorra? A fer castells, túnels i excavacions? Hagués sigut la millor opció. No tindria aquest pes al pit. No hauria de girar el cap cada vegada que veiés el mar. Per què aquell dia, ens hauríem pogut estalviar una desgràcia i el patiment de perdre algú. Fa cinc anys de la mort del meu amic. Segueixo sense poder relaxar-me, sense permetre’m estar tranquil·la perquè em sento culpable de l’accident. Si no fos tan tossuda, si per un dia hagués deixat al meu company escollir on jugar. Què hagués passat si aquell dia no hagués perdut una amistat?

   

  Albert

  Llegir més / Leer más

  • 13-15 ANYS
  • 6.04.2022

  Què hagués passat si…

  No hagués anat a la platja aquell dia. Si no hagués vist res estrany en el fons del mar. Si no m'hagués posat dintre del mar per veure que era allò. Una experiència em va quedar de per vida, no la podré esborrar mai. Quan vaig entrar per mirar que estava passant vaig començar a veure molta sang, una persona cridant ajuda i un tauró atacant.

  No vaig tindre temps de reaccionar i dintre de res ja estava el meu costat, em va atacar, però em vaig poder salvar, però amb falta de memòria em vaig quedar durant un temps.

   

  Carla

  Llegir més / Leer más

  • 13-15 ANYS
  • 6.04.2022

  Que hagués passat si no haguessin desaparegut els dinosaures?

  Que hagués passat si… no haguessin desaparegut els dinosaures?

  No sabem ben bé que passaria, però amb certesa, sabem que poden haver-hi de tots tipus de teories conspiratives fets per experts, tanmateix opino que no haguéssim existit, ja que se’ns engullirien en un tres i no res, apart no existiria el món tecnològic, la contaminació, ni les xarxes socials que ens renten el cervell cada dos per tres… entre altres, en definitiva, els dinosaures serien exents i oportuns.

   

  Jane prescott

  Llegir més / Leer más

  • 13-15 ANYS
  • 6.04.2022

  Què hagués passat si…

  Què hagués passat si aquell dia de pluja no hagués entrat al mar? Encara no m’explico perquè justament aquell dia vaig deixar les pors enrere i vaig atrevir a endinsar-m’hi.

  A mi no m’agrada el mar, per motius que ara no venen al cas, però els meus amics em van convèncer que era el millor dia per surfejar. Jo no ho veia clar, però em van explicar tantes raons per fer-ho que no vaig saber dir que no. Quan estava entrant a l’aigua l'únic que em passava pel cap era retirar-me, que no servia per això. No entenc perquè no vaig fer cas d’aquell pressentiment. Després de vint minuts fent esport, estava en una onada surfejant tranquil·lament quan vaig veure una medusa i vaig entrar en pànic. Vaig relliscar i vaig xocar contra una pedra. Em vaig despertar en un hospital.

   

  Floki

  Llegir més / Leer más

  • 13-15 ANYS
  • 30.03.2022

  TEMPS ERA TEMPS

  Què hagués passat si el Titànic no s’hagués enfonsat? Podríem navegar amb la seguretat que ho fem ara? Recordo quan l’àvia m’explicava tot el que va haver de viure aquell dia que quasi ho perd tot. Ella era a l’habitació amb el que havia de ser el meu avi, quan de cop, un fort terrabastall els va fer sortir de la seva cabina, i van veure tots els qui eren a bord corrent pels passadissos com si fos la fi del món. “Ens enfonsem!” L’àvia, que era una de les poques persones que havia tingut l’oportunitat d’estudiar, va recórrer el transatlàntic fins al pont de comandament i va demanar al capità parlar pel megàfon per tal d’intentar tranquil·litzar tots els qui eren a bord. Finalment, l’àvia, amb calma, va poder salvar la majoria de la població i es va convertir en una de les enginyeres navals més important del país.

   

  Àncora

  Llegir més / Leer más

  • 13-15 ANYS
  • 2.02.2022

  ¿QUÉ HUBIERA PASADO SI CRISTÓBAL COLÓN NO HUBIERA DESCUBIERTO AMÉRICA ?

  Hoy te contaré la verdadera historia del descubrimiento de América.

  Después los Reyes Católicos financiaron la travesía, salieron desde Huelva y al pasar por las Islas Canarias cargaron los barcos de comida.

  Rumbo a las Indias, había muchas turbulencias aunque el mar estaba como un plato. Un tripulante bajó a la despensa y encontró que la comida había desaparecido. Cuando bajó Colón, se encontró a Poseidón, que le preguntó por qué navegaba hacia la Atlántida, pero Colón contestó que no sabía lo que era y que navegaba hacia las Indias.

  Dijo que ellos navegaban hacia la Atlántida. Poseidón intentaba convencerlo de dar la vuelta y devolverle la comida, pero Colón se negaba, hasta que Poseidón le pidió a Zeus que desde el cielo creara un continente muralla. Zeus lo hizo y lo llamó América.

  Por eso, Cristóbal Colón no descubrió sino que influyó en su creación.

   

   

  Mouslend

  Llegir més / Leer más