Exposició Fotògrafs viatgers (1890-1936). L’àlbum d’Ulisses

  • Foto de mar
  • 12.11.2012
El Museu d’Història de Catalunya, ha inaugurat una exposició temporal de fotografia, Fotògrafs viatgers (1890-1936). L’àlbum d’Ulisses, visitable fins al 13 de gener de 2013, que us recomanem especialment.


MHC Pep Parer

La mostra, que conté gairebé 250 fotografies, vol presentar, a partir de la mirada de sis autors – Cèsar August Torres, Juli Soler, Lluís Llagostera, Jean Thomas, Adolf Zerkowitz i Albert Oliverasde l’Arxiu Fotogràfic de Catalunya entre el 1890 i el 1936, com és pot interpretar el món a partir dels viatges.

Tot el material presentat pertany al Centre Excursionista de Catalunya i forma part del fons d’arxiu d’aquesta institució que posa en relleu la seva vocació de documentar el patrimoni cultural, històric i etnogràfic de Catalunya però també de la resta del món. Per tant, les temàtiques i àmbits geogràfics de les fotografies són diverses perquè responen a un període històric on el colonialisme i els viatges a països llunyans estaven en auge i que iniciava una nova era amb grans canvis, entre els que figurava els viatges a ultramar.
És precisament en el context anterior on es poden situar les imatges d’Albert Olivelles i Folch sobre vaixells. Aquest autor, que anteriorment havia produir un ampli fons fotogràfic a partir de la seva activitat muntanyenca, alguns viatges turístics i escenes familiars, experimenta un canvi radical en la seva producció a l’haver de marxar a Sud-amèrica en l’esclatar la Guerra Civil espanyola. A partir d’aquest moment, el viatge, la fugida serà un tema recurrent.
Moltes de les fotografies d’Olivelles recullen ara estris i espais quotidians de la nau que trenca amb la seva producció anterior i que connecta amb la Nova Objectivitat alemanya. El llarg confinament de l’autor en aquest espai limitat el força a cercar nous elements per a aconseguir noves composicions. Aquest nou estil de composició continuarà present en alguns ports sud-americans fotografiats en aquest viatge.
Post escrit per Dolors Bernal- Centre de Documentació del MMB
  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí