Pintura marítima

  • Biblioteca
  • 01.07.2010
Aprofitant que en aquests moments hi ha dues exposicions de pintura marítima al Museu, Retrats de mar i Rusia S XX, hem creat una mostra bibliogràfica de llibres sobre el mar en la pintura.
Marine Painting
Exposició sobre pintura marítima
El mar ha estat tema d’inspiració pictòrica des de sempre. Trobem marines que tan sols evoquen el mar en estat pur, el mar obert (Esteban Arriaga), les onades (Hokusai). Altres escenifiquen la vida als ports (J.M.W. Turner), les naus (Willem Van de Velde), personatges a bord (Manet), el paisatge litoral (Joaquim Mir) i les feines marineres (Jan Van Goyen). També hi ha artistes que han evocat l’aspecte lúdic del mar (Joaquín Sorolla). Molt sovint es vol transmetre un estat d’ànim que els artistes saben comunicar amb la llum i les ombres i contrallums (Caspar David Friedrich).

Els pintors, a través de les seves obres contribueixen a subratllar els perills de la mar, l’atmosfera d’un instant, la serenor d’un crepuscle.

I, als museus moltes pintures ajuden a documentar la història de la navegació. Són els retrats de vaixells, en aquest cas l’objectiu del pintor és plasmar una imatge el més fidelment possible d’un determinat vaixell. A vegades a la biblioteca hem usat les aquarel·les de la col·lecció Pineda com a font d’informació en una recerca sobre una naviliera o un vaixell mercant concret.

Podeu saber què tenim sobre pintura marítima consultant la bibliografia sobre pintura marítima a la Biblioteca del Museu Marítim.

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí