Gotes d’Arxiu 30: Centenari del Pailebot Santa Eulàlia

  • Arxiu
  • 04.05.2018

Aquest any 2018 el Museu Marítim de Barcelona (MMB) celebra una efemèride molt especial. Fa 100 anys es va construir a Torrevieja el pailebot Santa Eulàlia, embarcació emblemàtica adquirida l’any 1997 pel Museu i incorporada al patrimoni flotant de la institució. L’MMB conserva tota la planimetria del vaixell Santa Eulàlia i tota la documentació generada per l’embarcació des del seu ingrés a la nostra institució. L’any 2011 va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.

Des de l’Arxiu General ens hem volgut afegir a la celebració i tenir un record de l’efemèride en forma d’instal·lació. Per això el Gotes d’arxiu número 30 està dedicat al centenari del Pailebot Santa Eulàlia.

A l’arxiu vam imaginar una manera de difondre la documentació relacionada amb el pailebot Santa Eulàlia. I d’aquí va sorgir la idea de crear una instal·lació amb un expositor i un atrezzo penjat del sostre. L’Empresa Essa Punt va ser l’encarregada de realitzar el muntatge i de subministrar el material per la  instal·lació.

L’expositor està format per un moble realitzat en xapa de ferro negre tintada de negre amb reblons en els laterals, amb unes mides de 2350 x 2150 x 700 mm. Els elements que integren aquesta instal·lació central i que es poden veure són:

MMB. Plànol de velam i aparell del pailebot Santa Eulàlia. Autor: Alfredo Jaén).
MMB. Vocabulari del pailebot Santa Eulàlia. Llistat del vocabulari del vaixell amb les denominacions marineres corresponents.
MMB. Plànol construcció veles (Carmen Flores), obra de Juan Baptista Buades Gómez, 1918.
Plafó amb la línia temporal dels noms i els usos que ha anat tenint el pailebot des de la seva construcció.

Penjant del sostre i per sobre de l’expositor hi ha una instal·lació flotant amb una desconstrucció del plànol de veles del pailebot Carmen Flores del mestre veler Juan Baptista Buades Gómez, 1918.

Aquesta instal·lació es podrà gaudir al vestíbul del Museu Marítim de Barcelona des d’ara i fins el mes de maig del 2019.

 

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí