Enric Garcia Domingo, nou director del Museu Marítim de Barcelona

  • El museu
  • 11.11.2021

Enric Garcia Domingo ha estat nomenat director general del Consorci de les Drassanes Reials i Museu Marítim de Barcelona.

Fins ara cap de l’Àrea de Col·leccions i Recerca del Museu, Enric Garcia Domingo (Barcelona, 1962) és el nou director en substitució d’Elvira Mata, que tanca amb la jubilació la seva etapa treballant al museu.

Enric Garcia Domingo es va incorporar al Museu Marítim de Barcelona l’any 1998 i, des del 2013 ha exercit com a cap de l’Àrea de Col·leccions i Recerca de l’MMB.

Des de principis dels anys 90 s’ha dedicat a l’estudi de la Història Marítima aprofundint sobre tot en el món del treball i les professions a la marina mercant. Es va doctorar en Història Contemporània a la Universitat de Barcelona l’any 2013 amb una tesi sobre el treball a la marina mercant espanyola en la transició de la vela al vapor. Força actiu en el món acadèmic. Ha escrit diferents articles en revistes especialitzades i llibres sobre història marítima, com ara Viure o morir al mar : el salvament marítim al Maresme (1998), El hombre y la mar. A través de los siglos (2004), ¿España neutral? La marina mercante española durante la Primera Guerra Mundial (2005), Hijos de José Tayà (1915-1926). El Miratge de la Gran Guerra (2007),  El pailebot Santa Eulàlia (2009) o El mundo del trabajo en la marina mercante española,  1834-1914 (2017). Participa actualment en el projecte europeu de recerca SeaLit Project i és membre actiu del grup de recerca consolidat Treball, Institucions i Gènere TIG de la Universitat de Barcelona.

Després de la restauració integral del conjunt arquitectònic de les Drassanes Reials al 2013 i la culminació del projecte museogràfic al 2018, l’Enric Garcia Domingo afronta la nova etapa del Museu Marítim de Barcelona amb el repte de situar l’MMB entre millors museus marítims del món.

La nova direcció es planteja un repte molt clar: reivindicar el paper de la mar en les nostres vides, no només des del passat, sinó també en el present i en el futur. Des del Museu Marítim de Barcelona es volen aportar les claus per comprendre la nostra realitat i la nostra forma de ser també des del mar.

En paraules d’Enric Garcia “La temàtica marítima és una de les més riques, completes i estimulants que hom pugui veure i viure en un museu. Hi trobarem acció, drama, coneixement, diversió, reflexió i per sobre de tot la referència constant a una de les grans aventura de l’esser humà: la superació de les barreres, físiques i mentals, simbolitzades per una mar sense fronteres visibles. En el ‘fet marítim’ hi és tot: la humanitat i la natura, la producció tecnològica i la creativitat artística, la raó i la superstició, la guerra i la pau, etc. Pocs museus tenen a mà les infinites possibilitats que ofereix un museu marítim”.

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí