El Parol de Capiz

  • El museu
  • 27.12.2023

Un llegat marítim de Filipines al Museu Marítim de Barcelona

Si visiteu el museu durant els dies de Nadal, trobareu en diferents llocs (a l’arbre de Nadal, per exemple), uns llums molt especials, diferents dels que veiem habitualment. Són fruit d’una col·laboració entre el Consolat de les Filipines a Barcelona i el Museu Marítim, i tenen un sentit i una història molt curiosa.

Es tracta d’un tipus de llum denominat  Parol de Capiz. Parol és una variant local de la paraula farol, i originalment estava relacionada amb els llums dels vaixells. El Parol de Capiz, amb els seus singulars dissenys i la seva bellesa, és un emblema de les festivitats nadalenques de les Filipines. Aquestes llanternes es fabriquen amb petxines de Capís o ostres de finestra (placuna placenta), un translúcid recurs marí que abunda a l’arxipèlag filipí i que s’utilitzaven també a les finestres de les cases tradicionals. Les petxines de Capiz, obtingudes de les aigües costaneres poc profundes de l’arxipèlag, exemplifiquen també l’ús sostenible dels recursos marins i reflecteixen el profund respecte i dependència de les Filipines a l’oceà.

La seva incorporació temporal al museu, en temps de Nadal, és una acció més de les activitats d’agermanament que, des de fa temps, es fan entre la comunitat filipina a Catalunya i el museu, amb el mar sempre com a vincle.

La ciutat de San Fernando a Pampanga, coneguda com la capital nadalenca de les Filipines, és la llar d’alguns dels creadors més experts i enginyosos. Les seves mans hàbils transformen materials simples en símbols lluminosos d’esperança i alegria, il·luminant no només les llars sinó també l’esperit de la comunitat filipina, especialment durant la temporada nadalenca.

Aquesta petita exhibició és més que una mostra tradicional d’artesania filipina: és una celebració de l’esperit perdurable de les Filipines, una nació profundament connectada amb el mar i una comunitat ferma per preservar i compartir el seu ric patrimoni amb el món. Us convidem a veure en persona aquests llums, repartits per diferents llocs del vestíbul i, especialment, a l’exposició Sama-Bajau. Nòmades de la mar que no us podeu perdre.

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí