El Museu Marítim retira temporalment la rèplica del submarí Ictineo I

  • El museu
  • 07.02.2023
Ictineo I

El Museu Marítim de Barcelona ha començat el desmuntatge de l’Ictineo I,  la rèplica del submarí de Narís Monturiol que estava ubicat al Jardí del Museu.

La rèplica, sense valor patrimonial però amb gran valor sentimental i icònic, ha esdevingut un símbol del Museu Marítim els darrers anys, i fins i tot un símbol de la ciutat de Barcelona. La direcció del Museu ha resolt retirar l’estructura a causa de les deficiències que presenta, amb la voluntat de tornar a exhibir-la en un futur.

Els últims mesos, la rèplica de l’Ictineo I presentava un estat de conservació tan deficient, que fins i tot podia presentar perill per als visitants del Jardí de Museu. Per aquest motiu, especialistes de l’equip del  Museu Marítim, i també persones externes, han estudiat les diferents possibilitats i han arribat a la mateixa conclusió: la rèplica de l’ Ictineo I no es pot recuperar.

El procés de desballestament de l’Ictineo I va començar el dilluns 3 de febrer i s’allargarà fins el divendres 10 de febrer. Es recuperaran algunes parts aprofitables com ara l’hèlix, els vidres, i ulls de bou, i s’eliminaran les parts deteriorades. La direcció del Museu es plantejarà la construcció futura d’una rèplica amb una estructura sòlida, accessible, i recoberta d’un material sintètic que permeti la seva conservació davant els agents atmosfèrics i del propi pas del temps.

En paraules del director general del Museu Marítim, Enric García: “Retirem la rèplica de l’Ictineo I per a reconstruir-la. No desapareix per sempre, però malauradament no podem fixar una data exacta per al seu retorn”.

Una mica d’història

La primera rèplica de l’Ictineo I es va construir per a la pel·lícula Monturiol, el senyor del Mar (Francesc Bellmunt, 1993). Es van fabricar dos models de submergible com a decorats, pensants per utilitzar-los durant el llargmetratge, i sense cap vocació de continuïtat. La Diputació de Barcelona va adquirir l’Ictineo I, que  durant anys ha estat exposat al Museu Marítim de Barcelona; i l’altre (Ictineo II) va ser adquirit pel Port de Barcelona i durant anys va formar part del paisatge del Port Vell.

L’Ictineo I del Museu Marítim estava tan deteriorat que l’any 2013 es va plantejar fer-ne una segona versió, nova, amb una expectativa de vida més llarga. Malauradament, la segona versió que es va construir no va superar les mancances i defectes de la primera versió.

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí