L’MMB PARTICIPA EN L’INTERNATIONAL CONGRESS OF MARITIME MUSEUMS A HALIFAX, CANADÀ.

  • El museu
  • 30.09.2022

Entre els dies 12 i 16 de setembre va tenir lloc a Halifax (Nova Scotia, Canadà) una trobada de l’International Congress of Maritime Museums (ICMM). Enguany se celebraven també els 50 anys de l’organització, i l’amfitrió va ser el Maritime Museum of the Atlantic de Halifax.

El Museu Marítim de Barcelona va assistir-hi presencialment en totes les sessions i activitats, i va aprofitar aquesta oportunitat per explicar, de tu a tu, les línies generals del nou museu. Alhora, vam poder copsar quines eren les principals preocupacions i línies de treball que la comunitat de museus marítims es planteja com a reptes de futur.

Com a primer congrés postpandèmic, la participació va ser gran (109 presencials i 16 virtuals, a més a més dels organitzadors i equip de l’ICMM). Molts van ser els temes de discussió. Però per sobre de tot, de manera persistent, la qüestió mediambiental i de la preservació dels oceans van destacar entre les preocupacions de la comunitat.

El gran repte és encaixar la temàtica mediambiental en uns museus que són, majoritàriament, d’història, etnologia o tecnologia. Un participant ho va resumir en la frase “no en tenim prou, ara, de ser historiadors”. Els professionals dels museus marítims hem treballat durant anys sobre el que ha passat a la superfície d’un mar aparentment immutable i etern, i ara és necessari parlar també del que passa sota l’aigua i del propi oceà com un element viu i en greu perill. Hem de trobar la fórmula per encaixar aquesta temàtica en els nostres museus i, encara més, per convertir-nos en agents actius en la preservació de la mar com un ésser viu que mai hauria de deixar de ser el centre d’atenció de les nostres activitats.

El Museu Marítim de Barcelona comparteix aquesta preocupació i aquest repte, que no té una resposta única ni fàcil. Però cal dir que fa anys que treballem aquesta línia, que no és una discussió nova per a nosaltres. Estem perfectament alineats (i a vegades per davant) de les estratègies de futur dels museus marítims del món. Des de la política de responsabilitat social en temes mediambientals fins als programes de l’equip d’educació i activitats, i passant per la nostra actitud com a col·lectiu, el Museu Marítim de Barcelona ja fa temps que va començar aquest camí amb gran èxit.

El repte no és dels museus marítims sinó de la societat. Nosaltres tenim una responsabilitat concreta i una posició que ens fa ser necessaris i valuosos en aquesta tasca.

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí