L’Ictineo I torna al Jardí del Museu Marítim

  • El museu
  • 13.05.2019

Des d’avui dilluns 13 de maig les persones visitants del Museu Marítim poden contemplar de nou la rèplica de l’Ictineo I instal·lada a l’entrada del Jardí del museu, després de les tasques de restauració dutes a terme els dos darrers mesos.

Aquesta rèplica tot just restaurada va ser construïda l’any 1993 amb motiu del rodatge de la pel·lícula de Francesc Bellumunt Monturiol, el senyor del mar per encàrrec de la productora Fair Play Productions S.A, a partir dels plànols existents al Museu.  Enguany se celebra el centenari del naixement de Narcís Monturiol (Figueres, 28 de setembre de 1819- Barcelona, 6 de setembre de 1885).

Les tasques de restauració es van iniciar el passat 18 de març  amb el trasllat de la peça fins a les instal·lacions del Club de Patí de Vela, al Port Olímpic de Barcelona. Els treballs de restauració han inclòs la neteja, millora i protecció de la fusta que configura la carcassa exterior, així com la neteja i la conservació dels elements de ferro, com ara l’hèlix o els ulls de bou. Per a l’envernissat de l’Ictineo I s’han utilitzat  productes ecològics en base d’aigua per reduir l’impacte ambiental  i garantir el bon manteniment de l’embarcació a la intempèrie.

El Museu Marítim ha dut a terme aquesta restauració en el marc de les tasques de conservació de les peces que configuren la seva col·lecció, amb especial atenció a un element urbà que s’ha convertit en un dels símbols més populars del Museu Marítim.

El submarí oríginal Ictineo I va ser presentat al port de Barcelona el 23 de setembre de 1859.  Amb posterioritat, el mateix Monturiol construiria una evolució d’aquell primer submarí (anomenat Ictineu II), millorant aspectes del primer, com la capacitat d’aire o enginys interiors.  El model original es va construir amb l’ajuda d’una subscripció popular. La nau feia 17 m. d’eslora, 3 m. de màniga i 3,5 m de la quilla a la cúpula. Malauradament es va acabar desballestant, pel que avui en dia només se n’han conservat alguns plànols.

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí