Héroes de Baler i la relació marítima Barcelona – Manila

  • El museu
  • 05.02.2020

El Museu Marítim de Barcelona acull l’exposició Héroes de Baler que narra el singular episodi protagonitzat per un destacament de 57 soldats espanyols a la illa de Luzón (a 200 quilòmetres de Manila), entre 1898 i 1899, finalitzada la guerra entre la colònia espanyola i el moviment independentista filipí recolzat pels Estats Units. Els soldats – desconeixedors de la fi del conflicte armat amb els Acords de París de 1898 – van resistir l’embat dels insurrectes filipins tancats a l’església del poble de Baler durant 337 dies. A partir d’aquest relat expositiu produït pel Museu de l’Exèrcit, el Museu Marítim de Barcelona hi incorpora fons de la seva col·lecció per tal d’incidir en la relació colonial entre Espanya i Les Filipines, en la qual el transport en vaixell de vapor des de Barcelona va tenir un gran paper.

La resistència mostrada pels espanyols, totalment incomunicats del bàndol hispà, va merèixer el reconeixement dels filipins. El proclamat president Emilio Aguinaldo – líder del moviment independentista- va emetre un decret, un 30 de juny de 1899, pel qual els soldats espanyols serien considerats amics i no presoners, i en va facilitar la seva repatriació. La República Filipina commemora encara el 30 de juny com a Dia de l’Amistat Hispano-Filipina.

Entre la vintena de peces de la col·lecció trobareu  joies com la Carte rèduite des Isles Philippines pour servir aux vaisseaux du Roy. Una carta nàutica basada en la carta realitzada per Pedro Murillo de Velarde de la Compañía de Jesús, gravada a Manila l’any 1744 (Dépôt des Cartes et Plans de la Marine.Francia. 1752. Paper / gravada) o el  barómetro aneroide aplicado a la previsión del tiempo en el archipielao Filipino (Federico Faura Manila, 1886, Imprès). Una bona ocasió per endinsar-nos en una de les col·leccions més completes que conserva i custodia el Museu Marítim de Barcelona.

L’exposició es pot visitar fins al 13 d’abril al Mirador de l’MMB. Accés gratuït.

 

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí