On eren les dones?

  • Foto de mar
  • 07.11.2018

Des de fa uns anys, assistim a l’augment de publicacions de treballs d’investigació per la recuperació de la història de les dones. Segurament, incentivat per l’interès general de situar les dones en el marc dels sectors socioeconòmics i històrics de la nostra història de vida local i nacional, dels quals la seva presència ha estat ignorada. Un exemple representatiu ha estat el sector marítim, històricament masculinitzat i en el que les dones ha jugat un paper fonamental, però, de forma invisible.

 

Alhora de fer recerca sobre dones, els investigadors i investigadores es troben amb el handicap que suposa trobar referències documentals i fotogràfiques que ens ajudin a corroborar la seva presencia en el diferents àmbits d’estudi. Sovint aquesta empresa és àrdua i difícil donat la manca de recursos existents en els nostres arxius i centres de recerca.

 

La seva presència ha arribat fins a nosaltres, confirmant  l’estereotip esperat per a elles. Així troben la figura femenina en el sector marítim i la navegació tractada per molts autors i autores, oferint la imatge de l’estereotip femení socialment acceptat: d’heroïnes, pirates i prostitutes, però en cap cas, com treballadores o participant en l’activitat marítima.

 

 

 

És aquí on cobra importància l’existència de fons  i registres que ens ajudin a situar-la en el context del mar, recuperant la seva història ja oblidada. Des del Museu Marítim de Barcelona hem engegat un projecte que vol posar la mirada sobre les dones que treballen al mar i estem fent una recerca de fotografies que ho documentin, destinades a ampliar el nostre arxiu fotogràfic. L’objectiu final és canviar la narrativa del Museu i fer-la més equilibrada des del punt de vista de gènere.

 

 

 

Farem difusió d’aquestes imatges a través de les nostres xarxes socials i d’una mostra que s’inaugurarà per commemorar el Dia de la Dona Treballadora. Trobareu més informació al web del Museu.

 

Post escrit per Irene Arenas Martin. Arxiu. Museu Marítim de Barcelona

TAMBÉ ET POT AGRADAR...

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí