Gotes d’Arxiu núm. 30: pailebot Santa Eulàlia

  • El museu
  • 16.03.2018
Avui el Santa Eulàlia és un dels símbols inequívocs de la ciutat de Barcelona i una de embarcacions de la col·lecció del Museu Marítim més visitades.  Per conèixer una mica més aquesta singular goleta i coincidint amb el seu centenari, el vestíbul del Museu Marítim de Barcelona acull en una nova proposta de Gotes d’Arxiu, una petita instal·lació que resumeix els trets més significatius del Santa Eulàlia.

L’element central del nou Gotes d’Arxiu dedicat al centenari del pailebot és un plànol del velam i l’aparell procedent del Fons Museu Marítim de Barcelona (autor: Alfredo Jaén) que permet visualitzar les diferents parts que caracteritza aquesta embarcació. El plànol es completa amb un llistat del vocabulari del vaixell amb les denominacions marineres corresponents. Hi identifiquem així, entre d’altres, els tres pals que singularitzen l’embarcació (pal major, pal trinquet i pal messana), els noms del velam (escandalosa, masteler, mascle, trinqueta, flocs, bauprès…), fins a completar els més de 282 components del pailebot.

Gotes d’Arxiu també presenta el plànol de construcció de veles del Carmen Flores, obra de Juan Bta. Buades Gómez (1918). Els noms i els usos que ha anat tenint el pailebot des de la seva construcció l’any 1918 a Torrevella (Alacant) es plasmen en un plafó que permet resseguir cronològicament la història del vaixell. Finalment, una instal·lació flotant basada en la deconstrucció del plànol de veles del pailebot Carmen Flores del mestre veler Juan Baptista Gómez (1918) completa  la proposta expositiva.

Aquí podeu consultar la documentació del Gotes d’arxiu número 30: pailebot Santa Eulàlia.

Anteriors gotes d’arxiu:
Gotes d’arxiu número 22. Fons Històric del Port de Barcelona
Gotes d’arxiu número 23. Fons del Gremi de Bastaixos
Gotes d’arxiu número 24. Fons de Josep Maria Gavaldà i Cabré
Gotes d’arxiu número 25. Fons Trasatlántica
Gotes d’arxiu número 26. Fons de Talleres Nuevo Vulcano
Gotes d’arxiu número 27. Fons Ambrosio Díaz Gómez
Gotes d’arxiu número 28. Fons de l’empresa desapareguda Romeo, Ribot y Compañía SL
Gotes d’arxiu número 29. Fons de Proname
  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí