DEFENSA DE TESI DOCTORAL: L’associacionisme pesquer al llevant espanyol en la transició de la vela al motor (1864-1923)

  • El museu
  • 22.05.2023

El passat divendres 5 de maig el doctorand Daniel Muntané Pueyo va defensar la seva tesi L’associacionisme pesquer al llevant espanyol en la transició de la vela al motor (1864-1923), dirigida pel Dr. Jordi Ibarz. El tribunal li va atorgar la qualificació d’Excel·lent Cum Laude.

La tesi és una recerca necessària sobre el món de la pesca des de l’abolició dels gremis fins al cop d’estat del general Primo de Rivera. L’escenari és un procés de liberalització coincident amb la introducció d’arts de pesca, com ara el bou, que provoquen canvis radicals en el món pesquer. La introducció del motor, el control per la comercialització del peix i les contradiccions entre interessos generals i locals també tenen un important protagonisme a la tesi. El marc geogràfic abasta la major part del Departament Marítim de Cartagena, ja que existeix una coherència entre Catalunya, València i Balears pel que fa al tema d’estudi. 

En Daniel Muntané és membre del grup dedicat a la història del treball marítim, que és part del Grup de Recerca consolidat “Treball, Institucions i Gènere”. L’any 2018 va guanyar la XIX edició del Premi de Recerca Ricart i Giralt amb el treball Les societats de socors mutu en el treball marítim, al llevant espanyol, des de la desaparició del sistema gremial fins a la Conferència Internacional dels marins de Gènova (1850-1920).

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí