V Jornada de museus, gestió documental i arxiu. Arxius: realitats i futurs

  • Arxiu
  • 01.04.2014
El dia 9 d’abril organitzem la V Jornada de museus, gestió documental i arxiu: “Arxius: realitats i futurs”. La jornada es farà a la sala d’actes del Museu i comptem amb un programa que creiem que pot ser molt interessant per aquelles persones que tinguin inquietuds sobre el que està passant en el  món de la gestió documental  i els arxius de les institcuions culturals i museístiques.

Per una banda, la funció arxiu es desenvolupa des de fa temps en aquest tipus d’institucions. Els fons arxivístics tenen un interès molt rellevant per a l’estudi, l’ús i la difusió dels documents en la cultura, la ciència i les arts. Però també existeix, cada cop més, una creixent sensibilitat vers el tractament i ús de la documentació que generen els museus com a producte de la seva gestió diària, on es genera també informació objecte d’estudi i d’interès més enllà de l’administració del centre.

Presentarem la jornada amb una conferència de la Laurence Rassel sobre la interpretació de l’arxiu com un laboratori, un lloc d’experimentació comú a l’espai expositiu.

Continuarem analitzant els arxius, avui amb més interrogants que mai després de la incorporació del format electrònic als documents de conservació permanent i d’obra. En Lluís- Esteve  Casellas ens en farà una pinzellada a la seva ponència Incògnites, reptes i proporció àuria del futur dels arxius. 

Seguirem amb la nova experiència en gestió d’expedients del Museu de les Terres de l’Ebre, de la mà d’Àlex Farnós i Pere Luque. I acabarem el matí amb una taula de diàlegs al voltant dels arxius de la cultura dirigida per Joan Soler.

A la tarda, el Musueu Nacional d’Art de Catalunya ens presentarà, de la mà de Pilar Blesa, La irrupció de la gestió electrònica, una part del projecte de modernització de les infraestructures d’informació aplicada a la gestió documental i els arxius.

Per acabar, la Núria Soler Bardalet, ens endinsarà en l’estratègia de difusió pedagògica de l’Arxiu de la Fundació Tàpies com a recurs per generar pensament crític.

Esperem que els continguts ens aportin noves maneres de veure i entendre els arxius de les nostres institucions.

Inscripcions aquí.

Data: 9 d’abril
Lloc: Sala d’actes de l’MMB
Preu: 30 €. Estudiants i membres de l’AAMMB 22,50€
Places limitades
Twitter: #5jammb

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí