La història d’una postal singular: El vaixell “Commandant Teste”

  • Foto de mar
  • 08.03.2013
Un col·laborador de l’Arxiu Fotogràfic del Museu, el Sr. Manuel García García, ens ha enviat, recentment, un estudi que ha portat a terme a partir de la troballa d’una postal en la què es representen les Drassanes Reials.
La importància d’aquesta postal recau en la singularitat de la informació que trobem a la part del darrera, i que ens explica una història molt particular: a partir dels segells i datadors que apareixen al dors sabem que la postal havia estat en circulació i que va tenir un recorregut molt interessant.
 

Anvers de la postal amb les marques i datador del “Comandant Teste” el 15 de desembre de 1936
Col. Manuel García García
La postal va ser comprada a Barcelona, a l’agost de 1936, per un membre de la dotació d’un dels bucs de guerra francesos que varen venir, en un principi, a evacuar francesos i refugiats espanyols, concretament, de la dotació del Transport d’Hidres de la Marina Nacional Francesa “Commandant Teste”, que la portaria a bord fins el seu enviament a França el 15 de desembre de 1936, dipositant-la en l’Oficina de la “Poste Navale” embarcada en el buc. L’autor ens dóna, al seu article, diverses hipòtesi per a  reconstruir la trajectòria d’aquesta postal, que es poden consultar a la part baixa del post i fins i tot  contextualitzar-la amb l’època que  li correspon.


Fotografia amb un perfil dels bucs portahidros. Col. Manuel García García
Respecte a la informació que es desprèn al mirar la fotografia, veiem que apareix la Vella Caserna de les Drassanes enderrocada al mes de febrer de 1935, que és actualment l’espai on hi ha la Delegació de Defensa i Comandància Militar de Marina, i com que l’any 1933, el 7è Regiment d’Artilleria Lleugera abandona la Caserna per cedir l’edifici a la ciutat como equipament cultural, podem situar la foto de A. Zerkowitz entre 1931 i 1933. A continuació mostrem una fotografia de la postal on es pot veure l’edifici de les Drassanes Reials de Barcelona:
Revers de la postal “Les Rambles” des del port de Barcelona. Foto A. Zerkowitz (Col. Manuel García García)
Post escrit per Dolors Bernal, Centre de Documentació Marítima, a partir de l’article del Sr. Manuel García, col·laborador del Museu:

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí