Àlbum fotogràfic port de Barcelona (1896) al Portal Fotografia a Catalunya

  • Foto de mar
  • 16.04.2018

Us presentem una nova col·lecció al Portal Fotografia a Catalunya: L’àlbum fotogràfic del port de Barcelona. Estat de les seves obres en 1896 (Pau Audouard)

 

Nou moll de la Barceloneta, des de la Machina fins a extrem sud. Barcelona 1896. Foto: P.Audouard 32370F MMB

 

Aquest àlbum fotogràfic del port de Barcelona de P. Audouard ingressa al Museu Marítim de Barcelona resultat d’una compra efectuada el 1983. Conté 24 còpies a l’albúmina (format 27,5 x 38). L’àlbum està constituït per una enquadernació artística, d’Eduard Doménech i Montaner, de tapes dures de pell, ornamentades amb pa d’or. L’interior el conformen 26 cartolines a l’interior de color beige. L’MMB conserva un altre exemplar, quasi idèntic, que conté 30 còpies a l’albúmina.

Grua hidráulica de 25 Tones. Barcelona. 1896. Foto: Pau Audouard. 32375F MMB
Moll de la Muralla. Vista de la plaça d’Antonio López. Barcelona. 1896. Foto: P. Audouard. 32368F MMB

 

Les fotografies tenen una gran qualitat tècnica i una informació valuosíssima de l’estat en què es trobava el procés de transformació de les infraestructures portuàries i de la construcció d’edificis, així com detalls de la maquinària. La Junta d’Obres del Port de Barcelona va encarregar a P. Audouard uns reportatges fotogràfics sobre les obres que s’estaven efectuant al port a finals del s. XIX, que fou un temps de profunds canvis en la navegació i sistemes de transport. Ports com el de Barcelona van créixer i transformar-se per a acollir uns vaixells que incorporaven el vapor i substituïen poc a poc a la vela. Es construirien, per això, uns molls més llargs, dàrsenes més profundes, i uns magatzems preparats per a acollir nous tipus de mercaderies. Aquestes obres de millora queden reflectides en les fotografies de Pau Audouard.

Dic de l’Est. Barcelona. 1896. Foto: P. Audouard. 32358F MMB

 

 

Post escrit per Silvia Dahl. Conservadora. Arxiu fotogràfic. Museu Marítim de Barcelona

 

 

Links relacionats:

Álbum fotogràfic port de Barcelona (1896): Portal Fotografia a Catalunya

Album de Pinterest: MMB Fotografia Pau Audouard

Pla Janini al Portal Fotografia a Catalunya

Diego Yriarte al Portal de fotografía a Catalunya

Xavier Agramont Cruanyes: Portal Fotografia a Catalunya

 

TAMBÉ ET POT AGRADAR...

  • segueix-nos

  • web mmb

  • subscriu-te!

    al butlletí